Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Soja bez chemii? To możliwe!

04.10.2019

Drukuj

Soja bez chemii? To możliwe!

Artykuł premium

Już pojedyncze chwasty na każdym metrze kwadratowym uprawy soi to spadek plonu nasion od kilku do nawet kilkudziesięciu procent. Przecież jedna rozrośnięta komosa biała tworzy krzak zdolny totalnie zagłuszyć rośliny w promieniu pół metra od swojego korzenia! Właśnie ten gatunek jest najróżniejszy w strączkowych. Nie dość ze zagłusza rośliny, to jeszcze utrudnia zbiór.

- Przyczyną problemów z chwastami w uprawie soi, a szczególnie z komosa białą, czyli chwastem wybitnie azotolubnym, jest zawartość w glebie azotanów, a szczególnie w postaci mocznika - mówił prof. Kurt Schmidtke podczas konferencji Agro Motylki zorganizowanej przez firmę Agro As w Tarnawie na Dolnym Śląsku w gospodarstwie państwa Ożgów. Azot w moczniku jest wielkim problemem gospodarstw ekologicznych, ponieważ tam stosuje się tylko nawozu naturalne, które zawierają tę formę składnika. Zredukowanie ilości tego składnika pozwoli na ograniczenia zachwaszczenia. Ograniczenie chwastów może powodować wzrost plonów do nawet 4 t/ha w technologii ekologicznej. Jak tego dokonać? Nie chodzi o to aby azot zabierać z pola, ale trzeba go po prostu związać na czas kiełkowania soi i konkurujących z nią chwastów.

Więcej informacji metodach zwalczania chwastów w eko-soi po zalogowaniu do serwisu lub po wykupieniu jednorazowym artykułu.
...




Wszystkich zainteresowanych uprawą soi oraz roślin strączkowych serdecznie zapraszamy na II Ogólnopolską Giełdę Strączkowych, organizowaną przed redakcję top agrar Polska, UP Poznań oraz IGR w Poznaniu.
Już 22 i 23 października, odpowiednio w Wąbrzeźnie oraz Skarbimierzu (k. Brzegu), spotkamy się aby podyskutować o perspektywach dla rynku roślin strączkowych oraz wysłuchać ciekawych prezentacji na temat agrotechniki, rynku i żywienia strączkowymi. Jeśli chcesz wiedzieć, komu i za ile sprzedać strączkowe oraz Jak je uprawiać, aby wytrzymały niedobory wody - przyjedź na naszą Giełdę. Udział w tych spotkaniach jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona dlatego konieczna jest wcześniejsza rejestracja na https://tap.pwrwydawnictwo.pl/straczkowe

Przeczytaj cały artykuł w wersji premium
dla prenumeratorów.

Jeśli jesteś prenumeratorem, lub wykupiłeś dostęp do serwisu - ZALOGUJ SIĘ
Nie masz wykupionego dostępu wybierz jedną z opcji:

Dla prenumeratorów

0,00 zł

Zaloguj się

Pojedynczy artykuł

3,69 zł

/ za artykuł

Zamawiam

Polecamy

Miesięczny dostęp
+ e-wydanie

19,90 zł

/ za miesiąc

Zamawiam

Mam już prenumeratę lub konto premium Zaloguj się

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody