🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Soja do ogrzanej gleby

10.03.2021

Drukuj

Soja do ogrzanej gleby

r e k l a m a

Nasiona soi to delikatny materiał. Podczas zbioru, przeładunku, czyszczenia, zaprawiania, czy pakowania, przy niedelikatnym ich traktowaniu może dojść do wybicia zarodków. Skutkiem jest obniżenie zdolności i siły kiełkowania nasion. Dlatego zawsze trzeba monitorować ten parametr, nawet przy zakupie materiału kwalifikowanego.
Siew możemy rozpocząć, gdy temperatura gleby osiągnie przynajmniej 8°C, ale będzie sukcesywnie wzrastać. W przeciwnym razie wschody będą się wydłużać, kiełki będą narażone na atak szkodników glebowych, a całe nasiona wyjadane przez ptaki, np. gołębie.
Jeśli 2 dni po siewie gleba przeschnie, warto stanowisko zwałować, by poprawić jej kontakt z nasionami i wcisnąć w nią kamienie dla ułatwienia niskiego koszenia.

Dobierz obsadę

Obsadę nasion dobieramy w zależności od wczesności odmiany. Kreacje „000” powinno się wysiewać w normie 60 szt./m2. Takie odmiany najlepiej siać w międzyrzędziach 15–25 cm i z odległością roślin w rzędzie 6–10 cm. Szersze międzyrzędzia umożliwiają m.in. odchwaszczanie mechaniczne, które w związku z rewolucją w rejestrze środków ochrony roślin stanie się nieodzowne w walce z chwastami. Warto też pomyśleć nad siewem punktowym soi, bo ta pozytywnie reaguje wyższym plonem na równomierne rozłożenie roślin na jednostce powierzchni.

Wczesność odmian

W ujęciu globalnym mamy aż 13 grup wczesności soi. W naszych warunkach realna jest uprawa tych, które do pełni dojrzałości potrzebują 1450–1600° sumy temperatur. Mówimy tu zatem o odmianach trzyzerowych („000”, średnio wczesne), a w przypadku uprawy w północnych regionach Polski o czterozerowych („0000”, wczesne). Te ostatnie jednak zdecydowanie gorzej plonują, nawet w porównaniu z odmianami „000”.
Wczesność odmian soi można porównać do wczesności kukurydzy, wyrażanej w liczbie FAO. Odmiany „0000” nadają się do regionów, gdzie uprawia się kukurydzę ziarnową o FAO 200. Soja „000” wymaga dłuższej wegetacji i może być uprawiana tam, gdzie dojrzewa kukurydza o FAO 230. Południowe rejony kraju mogą sobie pozwolić na odmiany „00”, odpowiadające wczesności kukurydzy o FAO 270.

jd, fot. Daleszyński

Widziałeś już nasze video "Na polach Agrii"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody