Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Soja do ogrzanej gleby

10.03.2021

Drukuj

Soja do ogrzanej gleby
Nasiona soi to delikatny materiał. Podczas zbioru, przeładunku, czyszczenia, zaprawiania, czy pakowania, przy niedelikatnym ich traktowaniu może dojść do wybicia zarodków. Skutkiem jest obniżenie zdolności i siły kiełkowania nasion. Dlatego zawsze trzeba monitorować ten parametr, nawet przy zakupie materiału kwalifikowanego.
Siew możemy rozpocząć, gdy temperatura gleby osiągnie przynajmniej 8°C, ale będzie sukcesywnie wzrastać. W przeciwnym razie wschody będą się wydłużać, kiełki będą narażone na atak szkodników glebowych, a całe nasiona wyjadane przez ptaki, np. gołębie.
Jeśli 2 dni po siewie gleba przeschnie, warto stanowisko zwałować, by poprawić jej kontakt z nasionami i wcisnąć w nią kamienie dla ułatwienia niskiego koszenia.

Dobierz obsadę

Obsadę nasion dobieramy w zależności od wczesności odmiany. Kreacje „000” powinno się wysiewać w normie 60 szt./m2. Takie odmiany najlepiej siać w międzyrzędziach 15–25 cm i z odległością roślin w rzędzie 6–10 cm. Szersze międzyrzędzia umożliwiają m.in. odchwaszczanie mechaniczne, które w związku z rewolucją w rejestrze środków ochrony roślin stanie się nieodzowne w walce z chwastami. Warto też pomyśleć nad siewem punktowym soi, bo ta pozytywnie reaguje wyższym plonem na równomierne rozłożenie roślin na jednostce powierzchni.

Wczesność odmian

W ujęciu globalnym mamy aż 13 grup wczesności soi. W naszych warunkach realna jest uprawa tych, które do pełni dojrzałości potrzebują 1450–1600° sumy temperatur. Mówimy tu zatem o odmianach trzyzerowych („000”, średnio wczesne), a w przypadku uprawy w północnych regionach Polski o czterozerowych („0000”, wczesne). Te ostatnie jednak zdecydowanie gorzej plonują, nawet w porównaniu z odmianami „000”.
Wczesność odmian soi można porównać do wczesności kukurydzy, wyrażanej w liczbie FAO. Odmiany „0000” nadają się do regionów, gdzie uprawia się kukurydzę ziarnową o FAO 200. Soja „000” wymaga dłuższej wegetacji i może być uprawiana tam, gdzie dojrzewa kukurydza o FAO 230. Południowe rejony kraju mogą sobie pozwolić na odmiany „00”, odpowiadające wczesności kukurydzy o FAO 270.

jd, fot. Daleszyński

Widziałeś już nasze video "Grzegorz Leszczyński: modelowy i zrównoważony rozwój gospodarstw rodzinnych na Podlasiu"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ile kosztuje kredyt? Proste wyliczenia wysokości raty

Czytaj

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody