🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Soja i jej apetyt

18.03.2021

Drukuj

Soja i jej apetyt

r e k l a m a

Wymagania pokarmowe soi nie odbiegają znacząco od najbardziej wymagających gatunków. Na każdą tonę nasion wraz z resztkami roślinnymi soja pobiera:
  • 25 kg fosforu,
  • 35 kg potasu,
  • 10 kg magnezu,
  • 20 kg wapnia,
  • 4 kg siarki.

Na glebach zawierających średnie ilości fosforu i potasu należy zatem wysiać 60–80 kg/ha P2O5 i 80–120 kg/ha K2O. Przy niskiej zawartości dawki te należy zwiększyć do 120 kg/ha P2O5 i 200 kg/ha K2O. Składniki najlepiej zastosować już jesienią, jednak w przypadku potasu i jego największych dawek na glebach lżejszych nawożenie nim można podzielić pomiędzy jesień i wiosnę w stosunku 2/3 do 1/3.
Magnez w soi można z powodzeniem uzupełnić w wysoko reaktywnym wapnie magnezowym, najlepiej na 2–3 lata przed uprawą soi. Takie działanie pozwoli też na zwiększenie zasobności gleby w wapń, którego strączkowe pobierają całkiem spore ilości. Soja i pozostałe strączkowe pozytywnie reagują na nawożenie siarką (składnik białek). Warto ją zastosować jesienią w dawce pokrywającej potrzeby pokarmowe, np. w kizerycie.

Azot na start?

r e k l a m a

Jeszcze nie tak dawno uważano, że skoro strączkowe asymilują azot z powietrza, to nawożenie ich tym składnikiem jest absolutnie zbędne. Twierdzenie to jest wciąż aktualne dla najmniej wymagających gatunków, np. łubinu żółtego czy wąskolistnego i na glebach zasobnych w azot (powyżej 50 kg/ha N w warstwie 0–30 cm). Bardziej wymagającym gatunkom, jak soja czy bobik warto podać azot na start. Wynika to z faktu, że rośliny strączkowe zaczynają asymilować azot dopiero w fazie 3–4 liści właściwych. Do tego momentu wymagają dostępu do łatwo przyswajalnych form azotu z gleby. Dlatego też w obecnych zaleceniach znajdziemy porady, by przedsiewnie w soi, bobiku czy też grochu zastosować 20–30 kg/ha czystego azotu. Ma to na celu odżywienie roślin tym składnikiem do momentu, aż zaczną asymilować azot atmosferyczny, który będą wykorzystywać. Nawozami najlepiej nadającymi się do tego są te zawierające szybko działającą formę azotanową składnika, a więc saletra amonowa, saletrzak czy też saletrosiarczany. Nie są z kolei polecane mocznik czy r.s.m. ze względu na zawartość zbyt wolno działających form N, chociaż w przypadku tego drugiego można się spotkać z zaleceniem, by stosować go przedsiewnie np. w soi.

jd, fot. Daleszyński

Widziałeś już nasze video "Na południu Polski rozpoczęły się siewy soi"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wypadki drogowe z udziałem maszyn rolniczych - skala, najczęstsze przyczyny

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody