StoryEditor

Strączkomaniak

Michał Nowacki – pasjonat rolnictwa, laureat tegorocznej edycji konkursu Innowacyjny Rolnik w kat.  gospodarstwo rodzinne. O swoich potyczkach na polu i w chlewni opowiada na autorskim vlogu.
24.04.2018., 13:04h
Eksperymenty na polu to bez wątpienia moja pasja. Kiedy w 2014 r. otrzymałem od rodziców 5 ha ziemi i całość dzierżaw w rodzinnym gospodarstwie – w sumie 40 ha – na szerszą skalę zacząłem doświadczenia z poplonami oraz uprawą roślin strączkowych

Wieprzowina non-GMO
Może się wydawać, że to dość oryginalny jak na północną Polskę pomysł, który nie ma pokrycia ekonomicznego. Jednak uważam, że w dobie coraz większej świadomości konsumenckiej i tworzenia się rynków dla zdrowej żywności, produkcja rodzimego białka może mieć przyszłość. Moim celem nie jest uprawa strączków sama w sobie, ale pozyskanie krajowego białka non-GMO do karmienia naszego stada 70 loch. Tym samym w kolejnych latach chcę rozpocząć produkcję wieprzowiny wolnej od GMO. Od trzech lat intensywnie pracuję, by pozyskać wystarczającą ilość paszy dla świń.

Na razie w dawkach żywieniowych stosujemy własny łubin do 7%, a także kupną śrutę rzepakową do 15%. Śrutę sojową używam wyłącznie w paszy dla najmłodszych świń, ale w tym roku chciałbym całkowicie wyeliminować ten komponent z żywienia stada. Aby się to udało,muszę pozyskać 22 t śruty sojo...
Pozostało 82% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 11:19