Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Strączkowe nieocenione w płodozmianie

26.10.2017

Drukuj

Strączkowe nieocenione w płodozmianie

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Po drugiej wojnie światowej uprawialiśmy 900 tys. ha strączkowych drobnonasiennych, dzisiaj to już tylko 230 tys. ha wszystkich strączkowych. A rośliny te to przecież nie tylko białko, ale także inne wartości – tymi słowami swój wykład rozpoczął prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. 


Jak to się dzieje, że przedplonowa roślina strączkowa może zwiększyć plon kolejnej uprawy? To właśnie jedna z wartości, której w przypadku strączkowych nie można przecenić. Strączkowe leczą glebę i wprowadzają do niej materię organiczną bardzo dobrej jakości.
Dlatego też strączkowe świetnie sprawdzają się w gospodarstwach, które nie mają dostępu do obornika
– Oprócz wzbogacania stanowiska w makroskładniki, przede wszystkim azot, którego strączkowe mogą związać nawet ponad 500 kg/ha/rok wprowadzają do niej także mikroelementy, jak miedź, żelazo, mangan i cynk – podkreślił profesor.

r e k l a m a


Strączkowe dzięki silnemu systemowi korzeniowemu pozwalają zmniejszyć koszty uprawy dzięki możliwości wprowadzenia uprawy bezorkowej. Te elementy możemy policzyć, co daje nam konkretną korzyść ekonomiczną. Ale strączkowe w płodozmianie dają nam także korzyści niepoliczalne, jak np. poprawa stosunków wodno-powietrznych gleby czy zdolność niektórych gatunków do uruchamiania składników głębiej położonych.


Profesor zwrócił też uwagę na plonowanie pszenicy czy rzepaku uprawianych po przedplonach strączkowych. Nawet po dwóch czy trzech latach ich wpływ na rośliny w płodozmianie jest pozytywny i skutkuje wzrostem plonów.
– W badaniach obserwujemy wzrost plonów chociażby rzepaku o być może skromne kilkadziesiąt kilogramów w stosunku do płodozmianu zbożowo–rzepakowego, ale zawsze jest to wzrost, który pokazuje korzystny wpływ strączkowych w płodozmianie na plonowanie innych roślin – dodał profesor.

jd
fot. Daleszyński

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ!


Polecane dla Ciebie:

article icon

Apel do komisarza Wojciechowskiego: Te przepisy grożą utratą zysków przez polskich rolników

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody