Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

Strączkowe nieocenione w płodozmianie

Obrazek

Rok 2016 był rokiem roślin strączkowych na świecie. Globalnie poszukuje się dzisiaj różnych źródeł białka i coraz częściej stawia na rodzime gatunki strączkowe.

Jacek Daleszyński26 października 2017, 12:20
– Po drugiej wojnie światowej uprawialiśmy 900 tys. ha strączkowych drobnonasiennych, dzisiaj to już tylko 230 tys. ha wszystkich strączkowych. A rośliny te to przecież nie tylko białko, ale także inne wartości – tymi słowami swój wykład rozpoczął prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. 


Jak to się dzieje, że przedplonowa roślina strączkowa może zwiększyć plon kolejnej uprawy? To właśnie jedna z wartości, której w przypadku strączkowych nie można przecenić. Strączkowe leczą glebę i wprowadzają do niej materię organiczną bardzo dobrej jakości.
Dlatego też strączkowe świetnie sprawdzają się w gospodarstwach, które nie mają dostępu do obornika
– Oprócz wzbogacania stanowiska w makroskładniki, przede wszystkim azot, którego strączkowe mogą związać nawet ponad 500 kg/ha/rok wprowadzają do niej także mikroelementy, jak miedź, żelazo, mangan i cynk – podkreślił profesor.


Strączkowe dzięki silnemu systemowi korzeniowemu pozwalają zmniejszyć koszty uprawy dzięki możliwości wprowadzenia uprawy bezorkowej. Te elementy możemy policzyć, co daje nam konkretną korzyść ekonomiczną. Ale strączkowe w płodozmianie dają nam także korzyści niepoliczalne, jak np. poprawa stosunków wodno-powietrznych gleby czy zdolność niektórych gatunków do uruchamiania składników głębiej położonych.


Profesor zwrócił też uwagę na plonowanie pszenicy czy rzepaku uprawianych po przedplonach strączkowych. Nawet po dwóch czy trzech latach ich wpływ na rośliny w płodozmianie jest pozytywny i skutkuje wzrostem plonów.
– W badaniach obserwujemy wzrost plonów chociażby rzepaku o być może skromne kilkadziesiąt kilogramów w stosunku do płodozmianu zbożowo–rzepakowego, ale zawsze jest to wzrost, który pokazuje korzystny wpływ strączkowych w płodozmianie na plonowanie innych roślin – dodał profesor.

jd
fot. Daleszyński

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ!




1 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

2 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

3 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

4 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

5 z 18
Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

6 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

7 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

8 z 18
Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

9 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

10 z 18
Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

11 z 18
Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

12 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

13 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

14 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

15 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

16 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

17 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

18 z 18
prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)