Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Uprawa soi bez tajemnic

Obrazek

Soja to roślina, która lubi ciepło, za to nie lubi zachwaszczenia. Nie imają się jej jeszcze za bardzo szkodniki i choroby grzybowe. Czy zatem zdobędzie nasze pola?

Jacek Daleszyński25 lutego 2021, 08:00
Soja zaczyna rosnąć, gdy temperatura gleby osiągnie 10°C. W sumie potrzebuje około 1600° sumy temperatur, by dojrzeć. Jeśli podczas wegetacji średnia temperatura to 16°C, to soja po 100 dniach jest dojrzała – mówił podczas naszych styczniowych seminariów prof. Hansgeorg Schönberger z N.U. Agrar. Dla porównania w Brazylii, gdzie średnia temperatura to 20°C, soja jest gotowa do zbioru po 80 dniach. Co ciekawe, ta ciepłolubna roślina jest w stanie wytrzymać przymrozki do –4°C.

Wczesność odmian

W ujęciu globalnym mamy aż 13 grup wczesności soi. W naszych warunkach realna jest uprawa tych, które do pełni dojrzałości potrzebują 1450–1600° sumy temperatur. Mówimy tu zatem o odmianach trzyzerowych („000”, średnio wczesne), a w przypadku uprawy w północnych regionach Polski o czterozerowych („0000”, wczesne). Te ostatnie jednak zdecydowanie gorzej plonują, nawet w porównaniu z odmianami „000”.
Wczesność odmian soi można porównać do wczesności kukurydzy, wyrażanej w liczbie FAO. Odmiany „0000” nadają się do regionów, gdzie uprawia się kukurydzę ziarnową o FAO 200. Soja „000” wymaga dłuższej wegetacji i może być uprawiana tam, gdzie dojrzewa kukurydza o FAO 230. Południowe rejony kraju mogą sobie pozwolić na odmiany „00”, odpowiadające wczesności kukurydzy o FAO 270.

Soja jak ziemniak

Chodzi oczywiście o potrzeby wodne, które w przypadku soi są zbliżone do ziemniaka. Potrzebuje ona 40 l/m2 wody w głównym okresie wegetacyjnym na wytworzenie 1 tony plonu nasion. Dla porównania rzepak wymaga 45 l/m2, a pszenica 30 l/m2. Dlatego też pod uprawę soi warto wybierać stanowiska z dobrym podsiąkiem wody i szybko nagrzewające się.

Więcej na temat uprawy soi w najnowszym, marcowym wydaniu „top agrar Polska”.



jd


Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)