Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Uprawa soi bez tajemnic

25.02.2021

Drukuj

Uprawa soi bez tajemnic

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Soja zaczyna rosnąć, gdy temperatura gleby osiągnie 10°C. W sumie potrzebuje około 1600° sumy temperatur, by dojrzeć. Jeśli podczas wegetacji średnia temperatura to 16°C, to soja po 100 dniach jest dojrzała – mówił podczas naszych styczniowych seminariów prof. Hansgeorg Schönberger z N.U. Agrar. Dla porównania w Brazylii, gdzie średnia temperatura to 20°C, soja jest gotowa do zbioru po 80 dniach. Co ciekawe, ta ciepłolubna roślina jest w stanie wytrzymać przymrozki do –4°C.

Wczesność odmian

W ujęciu globalnym mamy aż 13 grup wczesności soi. W naszych warunkach realna jest uprawa tych, które do pełni dojrzałości potrzebują 1450–1600° sumy temperatur. Mówimy tu zatem o odmianach trzyzerowych („000”, średnio wczesne), a w przypadku uprawy w północnych regionach Polski o czterozerowych („0000”, wczesne). Te ostatnie jednak zdecydowanie gorzej plonują, nawet w porównaniu z odmianami „000”.
Wczesność odmian soi można porównać do wczesności kukurydzy, wyrażanej w liczbie FAO. Odmiany „0000” nadają się do regionów, gdzie uprawia się kukurydzę ziarnową o FAO 200. Soja „000” wymaga dłuższej wegetacji i może być uprawiana tam, gdzie dojrzewa kukurydza o FAO 230. Południowe rejony kraju mogą sobie pozwolić na odmiany „00”, odpowiadające wczesności kukurydzy o FAO 270.

Soja jak ziemniak

r e k l a m a

Chodzi oczywiście o potrzeby wodne, które w przypadku soi są zbliżone do ziemniaka. Potrzebuje ona 40 l/m2 wody w głównym okresie wegetacyjnym na wytworzenie 1 tony plonu nasion. Dla porównania rzepak wymaga 45 l/m2, a pszenica 30 l/m2. Dlatego też pod uprawę soi warto wybierać stanowiska z dobrym podsiąkiem wody i szybko nagrzewające się.

Więcej na temat uprawy soi w najnowszym, marcowym wydaniu „top agrar Polska”.

Polecany artykuł

Lista odmian zalecanych soi



jd
Agrarsklep

100 pytań o strączkowe

100 pytań o strączkowe

Płacisz tylko

20,00 zł

Cena regularna 38,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w marcowym wydaniu „top agrar Polska”?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody