Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

Uprawa strączkowych w różnych systemach

Obrazek

Konferencja poświęcona roślinom strączkowym trwa. Goście słuchają wykładu o opłacalności produkcji łubinu oraz grochu w różnych systemach uprawy.

Jacek Daleszyński26 października 2017, 13:33
– Doświadczenia łanowe, które prowadzimy obejmują uprawę grochu i łubinów w systemie tradycyjnym – orkowym, uprawie uproszczonej i siewie bezpośrednim – rozpoczął swój wykład prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu. Badania prowadzone już czwarty rok pokazują, że najlepsza dla roślin strączkowych jest uprawa uproszczona z pominięciem pługa. Pośród trzech systemów uprawy słabiej wypada siew bezpośredni. W jego przypadku należy pamiętać, żeby prędkość siewu była mniejsza niż w porównaniu do pozostałych systemów, szczególnie w przypadku nasion umieszczanych płycej, np. łubinów.

– Uprawa uproszczona pozwala na zmniejszenie kosztów paliwa o 30%, co można przełożyć na oszczędność nawet 21 litrów/ha paliwa w porównaniu do uprawy tradycyjnej – podkreślił prof. Szukała. Innymi zaletami uprawy uproszczonej są np. mniejsze o niemal 20% koszty pracy. Warto też zwrócić uwagę, że koszt wyprodukowania jednego kilograma białka jest także najniższy w przypadku uprawy uproszczonej. Co istotne uproszczenia uprawowe nie zmniejszają jakości produkowanych nasion oraz ich wartości paszowej.

Gatunki różnie plonują

– Najlepiej plonującym gatunkiem strączkowym według naszych badań jest łubin biały, który jednak stanowi niewielki odsetek wśród uprawianych strączkowych, ale właśnie on zasługuje na to, by zwiększyć areał jego uprawy – zwrócił uwagę prof. Szukała. Na kolejnym miejscu znajduje się łubin wąskolistny. Na plon ma jednak wpływ jakość wykonanej uprawy oraz siewu, tym dokładniej im większe uproszczenia stosujemy. Dlatego też jak podkreślił prof. Szukała jeśli planuje się uprawę roślin strączkowych w uproszczeniach to warto zainwestować w nowoczesny sprzęt.

jd, fot. Daleszyński

ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ!




1 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

2 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

3 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

4 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

5 z 18
Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

6 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

7 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

8 z 18
Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

9 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

10 z 18
Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

11 z 18
Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

12 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

13 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

14 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

15 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

16 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

17 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

18 z 18
prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)