Uprawa strączkowych w różnych systemach

Konferencja poświęcona roślinom strączkowym trwa. Goście słuchają wykładu o opłacalności produkcji łubinu oraz grochu w różnych systemach uprawy.
– Uprawa uproszczona pozwala na zmniejszenie kosztów paliwa o 30%, co można przełożyć na oszczędność nawet 21 litrów/ha paliwa w porównaniu do uprawy tradycyjnej – podkreślił prof. Szukała. Innymi zaletami uprawy uproszczonej są np. mniejsze o niemal 20% koszty pracy. Warto też zwrócić uwagę, że koszt wyprodukowania jednego kilograma białka jest także najniższy w przypadku uprawy uproszczonej. Co istotne uproszczenia uprawowe nie zmniejszają jakości produkowanych nasion oraz ich wartości paszowej.
Gatunki różnie plonują
– Najlepiej plonującym gatunkiem strączkowym według naszych badań jest łubin biały, który jednak stanowi niewielki odsetek wśród uprawianych strączkowych, ale właśnie on zasługuje na to, by zwiększyć areał jego uprawy – zwrócił uwagę prof. Szukała. Na kolejnym miejscu znajduje się łubin wąskolistny. Na plon ma jednak wpływ jakość wykonanej uprawy oraz siewu, tym dokładniej im większe uproszczenia stosujemy. Dlatego też jak podkreślił prof. Szukała jeśli planuje się uprawę roślin strączkowych w uproszczeniach to warto zainwestować w nowoczesny sprzęt.jd, fot. Daleszyński
ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ!
Przeczytaj również

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.