StoryEditor

Biznes kręci się wokół fjuta

Fjut, czyli syrop z buraka cukrowego, to tradycyjny produkt z Pomorza i Kujaw. Marzena Przytarska wytwarza go w zaciszu przydomowej kuchni i sprzedaje na terenie całego kraju. Fanów lokalnego specjału przybywa każdego miesiąca.
22.12.2020., 11:12h
– Smak buraczanego syropu to smak mojego dzieciństwa. W domu zawsze stał na półce w spiżarni. Nie spodziewałam się, że zrobi ogólnokrajową karierę – mówi Marzena Przytarska z Przyrowy (powiat tucholski) w woj. kujawsko-pomorskim. Od lat produkuje różnego rodzaju domowe przetwory, wyplata również kosze i to właśnie z wyrobami z wikliny lata temu zaczęła jeździć na lokalne imprezy jako członkini KGW. Jednak nie kosze, ale fjut stał się jej sztandarowym produktem, który po raz pierwszy pojawił się do degustacji i sprzedaży dla szerokiego grona właśnie na stoisku koła gospodyń wiejskich.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak pani Marzena założyła RHD, zdobyła certyfikaty dla swoich produktów i rozkręciła swój biznes, czytaj pełną wersję artykułu w styczniowym numerze top agrar Polska.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 02:15