Cydr z białą kiełbasą

Cydr z białą kiełbasą

Trwają ostatnie kulinarne przygotowania do uroczystego wielkanocnego śniadania, więc podpowiadamy przepis na białą kiełbasę pieczoną z cydrem.

r e k l a m a

SKŁADNIKI:
1 kg białej, surowej kiełbasy (nie parzonej),
3 twarde jabłka
2 spore cebule,
1 szklanka cydru,
1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym),
1/2 szklanki rodzynek,
sok z połowy cytryny,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz.
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Podgrzać na średnim ogniu, aż woda zacznie prawie wrzeć - ale nie powinna się zagotować. Zgasić ogień, pozostawić kiełbasę w wodzie do wystygnięcia na ok. 15-20 minut.
Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Podsmażyć na patelni i lekko posolić. Jabłka pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny.
Kiełbasę włożyć do naczynia do zapiekania. Dodać cebulę, jabłka i rodzynki. Polać cydrem, posypać pieprzem i cukrem. Zapiekać 30 minut w temp 180°C. Następnie zwiększyć temp. do 200°C i zapiekać kolejne 10 minut.

 

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii