Delicje z Wiednia - sernik z powidłami

Delicje z Wiednia - sernik z powidłami

Serniki, ach te serniki! Dobre na imieniny, święta i każdą inną okazję. Niektórym wydaje się, że nie jest łatwo zrobić dobry sernik. Tymczasem my mamy przepis na nie tylko łatwy, ale i wykwintnie wyglądający sernik.

r e k l a m a

Składniki na Spód:
3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny,
1 szkl. cukru, 4 żółtka, 1 mały proszek do pieczenia.

Składniki Masy serowej:
750 g sera śmietankowego, 2 budynie śmietankowe, 3/4 szkl. cukru,
2 żółtka, piana ubita z 6 białek, mleko plus powidła.

Sposób przygotowania:
Z ww. składników wyrobić ciasto na spód, podzielić na 2 części (w proporcji 2/3 i 1/3). Budynie ugotować, ostudzić. Ser, cukier, żółtka wymieszać robotem kuchennym, na końcu dodać delikatnie pianę ubitą z białek. Następnie wymieszać z ostudzonym budyniem.
Układać na blaszce w kolejności: 2/3 ciasta, powidła, masa serowa. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować delikatnie, wyciąć paski i układać w szachownicę na masie serowej. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 200°C.
Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii