Grzybowy gulasz

Grzybowy gulasz

Gulasz wołowy z grzybami to idealne połączenie na danie przygotowane wtedy, kiedy wrócimy z grzybobrania.

r e k l a m a

SKŁADNIKI NA GULASZ WOŁOWY

  • 0,5 kg wołowiny,
  • 0,5 kg kurek
  • O,5 szkl. oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czosnek,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, jałowiec, oregano,
  • natka pietruszki,
  • 3-4 łyżki brandy,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 1 mała dynia
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 500 ml bulionu wołowego.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wołowinę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju ok. 10 min. Na roztopionym maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone kurki. Przyprawić jałowcem, oregano i liściem laurowym. Dodać mięso, wlać brandy, wino i gotować razem 1 minutę.
Wszystko doprawić solą i pieprzem, następnie zalać bulionem. Całość gotować ok. 2,5 godz. Kiedy mięso będzie miękkie dodać 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni.
Na koniec dodać śmietankę i posiekana natkę pietruszki.

ec

 

 

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii