Jak zachować smak owoców w słoiku?

Jak zachować smak owoców w słoiku?

Nadszedł czas przygotowywania przetworów, a żeby zachować mnóstwo wartości owoców i warzyw, warto wiedzieć, jak robić to najlepiej.

r e k l a m a

Przetwory, które przygotowujemy na zimę, podczas procesów termicznych tracą 40-60% swoich składników. Wyjątkiem są tu pomidory, u których wielogodzinne duszenie powoduje uwalnianie przeciwutleniacza likopenu.
Dodatkowe składniki jak sól, cukier czy ocet powodują, że niszczymy naturalny smak owoców. By konfitury były jak najzdrowsze powinniśmy:
  •  ograniczać ilość dodawanego cukru, który zmniejsza wchłanianie wit. z grupy B;
  • pasteryzować jak najkrócej – jeśli w przepisie jest podane 15-20 min. trzymajmy się dolnej granicy;
  • zaprawiać fioletowe owoce, jak śliwki, borówki, jagody i porzeczki, które owocują bardzo krótko, za to są bogactwem witamin z grupy A i B.
Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii