StoryEditor

Len na piękno i zdrowie

W czasach, gdy bardzo modne stają się puddingi z chia, koktajle z jagód goji i olej kokosowy zapominamy o naszym lokalnym, niezwykłym dodatku - siemieniu lnianym. Jakie zalety dla zdrowia i urody mają nasiona lnu?
26.09.2017., 14:09h
Magia siemienia lnianego znana jest od bardzo dawna. W ostatnich latach powróciła “moda” na różne ziarna, w tym właśnie na użycie lnu, nie tylko w diecie, ale i zewnętrznie.

Skład bardzo obiecujący

Na zadziwiająco dobre działanie siemienia wpływa jego skład. Znajdziemy w nim między innymi:
  • tłuszcz (olej), a w nim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminę E;
  • białko o bardzo dobrym profilu aminokwasowym;
  • kwas askorbinowy (witamina C);
  • enzymy;
  • cynk;
  • magnez;
  • żelazo;
  • selen;
  • miedź;
  • cholina;
  • przeciwutleniacze.

W diecie

Jak jeść? Siemię lniane można zmielić, ale można też namoczyć całe ziarna. Samo siemię właściwie nie ma smaku, dlatego służy jak dodatek do potraw lub ich podstawa (np. w przypadku zupy lub kremu). Może działać jako lekarstwo lub być stosowane profilaktycznie.
  • Przy problemach z jelitami reguluje ich pracę. Co ciekawe, pomaga przy biegunkach i zaparciach, a także w innych chorobach układu pokarmowego, szczególnie w przypadku nadkwasoty - chroni błonę jelit przed nadmiarem kwaśnej treści;
  • Zwiększa wydzielanie śluzu, przez co wspomaga leczenie suchego kaszlu lub łagodzi objawy przy podrażnieniu gardła;
  • Obniża poziom cholesterolu - tego złego, czyli LDL, przez co wspomaga profilaktykę zawałów i zatorów;
  • Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (zawartych w mniejszej ilości w owocach takich jak bardzo modne ostatnio jagody goji czy acai lub nasiona chia) może uchronić przed nowotworami i spowalniać starzenie skóry.


Ile jeść? W zależności od oczekiwanych efektów od 1-3 łyżek siemienia dziennie, niezależnie od formy. Pojawiają się przepisy, w których rezygnuje się np. z jajka jako elementu wiążącego ciasto, a zamiast niego w ciasteczkach czy muffinach używa się siemienia.

Można zalać łyżkę siemienia lnianego w szklance na noc, a rano wypić - w ten sposób pobudzimy perystaltykę jelit, które już od rana zostaną rozruszane. Efekt? Szybciej jesteśmy głodni (częstym argumentem dla pominięcia śniadania jest właśnie brak apetytu), więc cały organizm pracuje od wczesnych godzin, dlatego łatwiej jest nam funkcjonować i… schudnąć.

Wspomaga urodę od zewnątrz

Siemię lniane może być nie tylko spożywane i w ten sposób zapewniać właściwy przebieg wielu procesów. Śruta lniana podawana jest zwierzętom przed wystawami, dzięki czemu ich sierść jest gładka i błyszcząca. W przypadku ludzi można skusić się na maseczki odżywcze. W takim celu należy namoczyć siemię we wodzie aż do uzyskania śluzu (co najmniej 30 minut), który następnie należy rozprowadzić na włosach i skórze głowy.

Olej lniany jest coraz częściej wybierany ze względu na swój profil kwasowy, jednak warto spróbować całych ziaren, które poza dobroczynnymi tłuszczami są źródłem wielu składników odżywczych. Należy pamiętać, że lepiej kupić całe ziarna i zmielić je bezpośrednio przed spożyciem, wtedy na pewno wiemy, co zawiera przygotowany proszek.
al
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 20:05