StoryEditor

Nie taki twardy orzech do zgryzienia

Nie masz pomysłu, co upiec dla Twoich najbliższych? Zajrzyj do najnowszego numeru top agrar Polska, piecz i chrupcie na zdrowie!
16.11.2017., 15:11h
Cztery przepisy na ciasteczka, a każdy z nich z innymi orzechami znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska. Orzechy to źródło białka, niezwykle korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, makro- i mikroelementów. Migdały dla tych, którzy chcą być długo młodzi. Orzechy włoskie dla uczniów, kobiet w ciąży i dla gładkiego lica. Laskowe dla lepszej pamięci i dla panów, by długo mogli cieszyć się zdrowiem. Fistaszki dla zdenerwowanych, by łatwiej mogli zasypiać. Chrup na zdrowie.

Ruloniki z orzechami laskowymi według przepisu Anny Kruszony

Składniki na ciasto:
1 kostka schłodzonej margaryny,
330 g mąki pszennej,
2–3 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na farsz:
200 g mielonych orzechów laskowych,
1 łyżka masła,
3 łyżki mleka,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka miodu.

Lukier:
3/4  szkl. cukru pudru, kilka łyżek mleka.

Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto wyrobić jednolitą masę, wstawić do lodówki na pół godziny. Masło, mleko, cukier i miód podgrzać do rozpuszczenia, dodać orzechy i smażyć około 5 minut. Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na okrągłe placki o grubości około 2–3 mm. Każdy okrągły kawałek ciasta pokroić na szesnaście trójkątów, nadziewać orzechowym farszem i zwijać w ruloniki. Piec 20 minut w 170 stopniach. Z cukru pudru i mleka przygotować gęsty lukier, polewać nim ruloniki. Można udekorować posypką. Przepis na 32 sztuki.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 07:37