Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Produkcja FJUTa w rolniczym handlu detalicznym (RHD)

08.01.2021

Drukuj

Produkcja FJUTa w rolniczym handlu detalicznym (RHD)

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W XIX w. na Kujawach istniała jedna z najstarszych i trzecia pod względem wielkości w Europie cukrownia – Chełmża. Wokół niej rozwinęły się plantacje buraka cukrowego i równocześnie zaczął upowszechniać się "domowy" przerób buraka. Zapotrzebowanie na "słodycze" w tamtych czasach zaspokajał głównie miód, który był jednak dość drogi. Dlatego też kobiety zaczęły przerabiać buraki cukrowe na różne słodkie produkty. Jednym z nich był syrop, zwany regionalnie fjutem bądź cyropem. O wykorzystywaniu syropu z buraków przez mieszkańców Borów Tucholskich pisał już ks. Bernard Sychta w swojej pracy doktorskiej pt. "Kultura materialna Borów Tucholskich" z 1947 r.: "Do pocierania chleba używają smaruchy, smarowidła lub pomaski (kasz. pomosk) w postaci masła, smalcu, miodu, syropu z marchwi lub buraków (fjut) i powideł ze śliwek (gala, fjut)". Nie jest pewne, skąd wzięła się nazwa produktu. Według Grażyny Szelągowskiej z Muzeum Etnograficznego w Toruniu możliwe jest, że nazwę zawdzięcza swojej konsystencji: "był taki fiuuuuu…t ciągliwy". Ponadto, na terenie Borów Tucholskich używa się określenia "cyrop". Jest to prawdopodobnie germanizm, pochodzący od niemieckiej wymowy słowa "syrop cukrowy" – zuckersirup. Według językoznawcy, badaczki gwary kociewskiej (Kociewie, wg Ceynowy, to południowo-wschodni obszar tzw. Wielkich Kaszub), dr Marii Pająkowskiej-Kensik, słowo fjut oznacza syrop lub powidła.

Syrop wytwarzany jest wyłącznie z korzenia buraka cukrowego w wyniku procesów termicznych. Wolny jest od wszelkich mikroorganizmów, a jego głównym składnikiem jest sacharoza. Zalecany jest dla diabetyków (z uwagi na zawartość potasu) i przy anemiach oraz dla kobiet w ciąży (ze względu na dość wysoką zawartość przyswajalnych form żelaza). Działa wzmacniająco i odtruwająco na cały organizm. Doskonały dla osób mających kłopoty z anemią, przemęczonych. Stosuje się go do słodzenia herbat, mleka, domowych wypieków, a także do smarowania chleba, naleśników i wafli.

Reportaż z gospodarstwa pani Marzeny przeczytacie w styczniowym numerze top agrar Polska w artykule Biznes kręci się wokół FJUTA.


Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody