StoryEditor

Warzywa na stół - zapiekanka

Od dziś publikujemy przepisy nadesłane w konkursie kulinarnym  "Warzywa na stół!"
02.08.2016., 14:08h

Zapiekanka z ryżem i warzywami poleca się na obiad. Dania jednogarnkowe są po prostu bardzo wygodne w przygotowaniu.

Składniki:
1 szkl. ryżu (surowego),
2 cebule,
1 mieszanka 9-składnikowa warzyw mrożonych 
na patelnię,
wg uznania: kiełbasa pokrojona 
w kostkę lub mielone mięso albo skrzydełka z kurczaka.

Na zalewę:
2,5 szklanki wody,
1/4 kostki masła, 

4 łyżki keczupu,
1 łyżeczka wegety,
1 łyżeczka cukru, 

1 łyżeczka suszonego czosnku, 

1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu warstwami surowy ryż, pokrojone cebule, mrożonkę, kiełbasę lub inne mięso. Zalać gorącą zalewą.
Piec 60 minut pod przykryciem, w naczyniu żaroodpornym. Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić zapiekankę jeszcze w cieple, aż ryż będzie miękki.

ec

 

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 17:23