StoryEditor

Współczesna dieta fit – dwudaniowy obiad

Zbilansowany posiłek ma być pełnowartościowy, zapewnić odpowiednią ilość witamin, minerałów i błonnika, a różnorodność na talerzu ma pobudzać nasze zmysły. 
30.01.2018., 09:01h

Pierwsze danie – krem z kalafiora

Składniki: 

  • 1 kalafior,
  • 4 łyżki masła,
  • tymianek, sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ buraka,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia. 

Sposób przygotowania:
Kalafior ugotować, przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg uznania i zblendować wraz z masłem do uzyskania jednolitej masy. Ugotować kaszę. Na patelni na oleju podsmażyć czosnek z pokrojoną w piórka cebulką, dodać i uprażyć ugotowaną kaszę. Burak pokroić w plastry, leciutko musnąć olejem i piec w piekarniku  w 180–200°C ok. 15 minut. Na talerz nałożyć krem z kalafiora, na niego kaszę i chipsy z buraków. Potrawa ma delikatny smak, by był bardziej wyrazisty – dodać więcej czosnku i soli.

Drugie danie – pierś kurczaka z pieczoną gruszką

Składniki na 2 porcje: 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 gruszki.

 
Składniki na sos: 

  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz.

 
Sposób przygotowania:
Piersi oprószyć solą i pieprzem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 10 minut. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Następnie polać piersi sosem i dołożyć przekrojone na pół gruszki. Piec jeszcze 15 minut.

Potrawy i zdjęcia przygotowała Balbina Piontek, http://healthskie.pl/
Opr. Agata Dobak

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Współczesna dieta fit – pierwsze śniadanie
Współczesna dieta fit – drugie śniadanie

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 18:34