StoryEditor

Ziemniaki są fit

Nikogo nie trzeba przekonywać, że warto się ruszać. Ważne jest, aby szczególnie w czasie zwiększonej regularnej aktywności fizycznej zadbać o racjonalną dietę bogatą także w węglowodany, z których pozyskiwana jest energia do pracy mięśni. Doskonałym ich źródłem są ziemniaki.
25.10.2019., 11:10h

Dzięki zastosowaniu odpowiedniej techniki kulinarnej ziemniaki są lekkostrawne, niskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne, a tym samym idealne dla osób dbających o formę. Według Instytutu Żywności i Żywienia codzienna aktywność fizyczna (przynajmniej 30-45 minut dziennie) jest niezwykle ważna dla utrzymania dobrego zdrowia. W połączeniu z odpowiednio zbilansowanym żywieniem pozwala zapobiec rozwojowi zarówno nadwagi, jak i otyłości, a także znacząco przyczynić się do poprawy samopoczucia.
– Ruszając się nie tylko poprawiamy sprawność, wytrzymałość i utrzymujemy prawidłową sylwetkę, ale zyskujemy również pewność siebie, umiejętność współpracy w grupie oraz dyscyplinę. Należy jednak pamiętać, iż organizm poddany regularnym wysiłkom treningowym musi być wspomagany prawidłową dietą, aby obciążenia organizmu nie przeważyły nad dobroczynnym wpływem aktywności fizycznej – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Ziemniaki w codziennym jadłospisie 

Osoby dbające o formę powinny wiedzieć, iż ziemniaki są bardzo pożywną przekąską i świetnie uzupełniają dietę podczas aktywności fizycznej.

– Są one dobrym źródłem węglowodanów, które po przekształceniu w glikogen stanowią swoiste paliwo dla mięśni. Im większy mamy zapas glikogenu, tym nasze mięśnie mogą pracować dłużej i wydajniej. Sałatka z gotowanych ziemniaków na trzy godziny przed treningiem to doskonały wybór na wzbogacenie diety o ten cenny składnik. Pieczone lub gotowane ziemniaki są bogate w węglowodany złożone, których właściwości energetyczne i regenerujące dobrze sprawdzają się również po intensywnym treningu – przekonuje ekspert ds. żywienia.

Ilość ma znaczenie 

Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany zależy od intensywności treningu. 

 – Dietę o wysokiej zawartości tych składników pokarmowych powinna stosować osoba uprawiająca intensywny jogging, natomiast zdecydowanie niższy procent węglowodanów powinien zawierać jadłospis np. entuzjasty jogi. Ziemniaki będące bogatym źródłem zarówno potasu, jak i witaminy C są również niezastąpione w budowaniu ochronnej bariery immunologicznej naszego organizmu, która często jest nadwyrężana właśnie po wysiłku fizycznym – dodaje Aneta Łańcuchowska. 

Zaleca się, aby bezpośrednio po intensywnej aktywności fizycznej zjeść owoc, który dostarczy przeciwutleniaczy i węglowodanów. 
 – Świetnie sprawdzą się rodzime nektarynki lub np. jogurt z owocami. Następnie, nie przekraczając trzech godzin po zakończeniu treningu, należy zjeść posiłek wysokowęglowodanowy, jednocześnie bogaty w białko. Polecam kurczaka w ziołach z ziemniakami gotowanymi na parze z sałatką z papryki, bogatą w witaminę C. Danie jest nie tylko doskonale zbilansowane pod względem wartości odżywczych, ale również smaczne – dodaje dietetyczka.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Curry z ziemniakami, kalafiorem i porem

Składniki:
  • 500g ziemniaków
  • 150g kalafiora
  • 100g pora
  • cebula
  • puszka pomidorów
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mały kawałek imbiru (ok. 3 cm, starty) 
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól
  • olej rzepakowy
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a pora w paski. Następnie podsmaż cebulę i pora na oleju rzepakowym wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodaj wszystkie przyprawy i całość podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i mleczko kokosowe oraz pokrojonego kalafiora, duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny, starty imbir i pokrojone ziemniaki. Całość duś przez kolejne 5 minut. Danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry. 
TIP: Do curry użyj ziemniaków typu mączystego.

Autor: Aneta Łańcuchowska, ekspert kampanii “Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz“
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 11:59