Z "top agrar Polska" w Ziemi Świętej

Grupa dwudziestu naszych Czytelników przebywa właśnie w Ziemi Świętej.
Zaczynając od Izraela, zwiedziliśmy wiele miejsc związanych z początkiem chrześcijaństwa. Mieliśmy okazję poznać także izraelskie rolnictwo – skosztowaliśmy doskonałych win z winiarni na Wzgórzach Golan, odwiedziliśmy wytwórnie oliwy oraz kibuc zajmujący się produkcją mleka, a także uprawą bananów, mango i owoców cytrusowych. Na własne oczy mogliśmy przekonać się jak wygląda życie w kibucu - spędziliśmy w nim noc.
Teraz na trzy dni przenieśliśmy się do sąsiedniej Jordanii – dla większości z uczestników to pierwsza wizyta w kraju arabskim. Wszystko wygląda tu inaczej – podążając wzdłuż doliny Jordanu widzieliśmy dziesiątki hektarów tuneli foliowych, w których uprawia się warzywa. W tym okresie są to głównie pomidory i ogórki.
Górskie krajobrazy Jordanii to widok nie do opisania, a przed nami jeszcze tydzień zwiedzania…
Grzegorz Ignaczewski
Przeczytaj również

Widok z jordańskiej góry Nebo – za nami Ziemia Obiecana – dolina Jordanu.
Nie ma to jak własnoręcznie zerwane grapefruity.
W winnicy na Wzgórzach Golan dowiedzieliśmy się jak rozpoznać dobre wino.
Na skalistej pustyni, dzięki nawadnianiu rosną dziś sady cytrusowe.
Sady i gaje oliwne na brzegach jeziora Galilejskiego.
Repliką łodzi Św. Piotra płyniemy przez jezioro Galilejskie.