Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dach dobrze dobrany

22.12.2019

Drukuj

Dach dobrze dobrany

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W dalszym ciągu najchętniej wybieranym materiałem jest dachówka, i to nie tylko z powodu efektownego wyglądu. Dachówkę wytwarza się z naturalnych składników, bo z gliny ceglarskiej (dachówka ceramiczna) bądź z zaprawy cementowej (dachówka cementowa), co klasyfikuje ją do grupy pokryć ekologicznych.

Przy porównaniu dostępnych na rynku produktów należy wziąć pod uwagę kwestię ich „oddychania”. Dachówki przyjmują wilgoć pochodzącą z budynku i oddają ją na zewnątrz, podczas gdy na przykład blachodachówka całkowicie blokuje ten proces. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do zawilgocenia budynku i rozwoju grzybów. Ważny jest zatem prócz walorów estetycznych połaci wykonanej z ceramiki lub cementu także aspekt zdrowotny. Taki dach oddycha, a to sprzyja tworzeniu zdrowego mikroklimatu w pomieszczeniach znajdujących się pod nim. Plusem blachodachówki jest z kolei nieduża masa i szybki montaż.

Poddasze użytkowe musi być dobrze zabezpieczone akustycznie i termicznie. Z tłumieniem hałasu najlepiej radzą sobie ciężkie pokrycia, a do takich należy dachówka. Ze względu na jej dość dużą masę, niełatwo będzie fali dźwiękowej wprawić ją w drgania. Dźwięki zarówno powietrzne, jak i uderzeniowe zostaną stłumione.

Jan Beba

Polecane dla Ciebie:

article icon

Komu należą się dopłaty bezpośrednie po zmarłym członku rodziny?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody