Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Alerty żywieniowe w wielu krajach

07.02.2019

Drukuj

Alerty żywieniowe w wielu krajach

Artykuł dostępny

RASFF czyli Rapid Alert System for Food and Feed (System Szybkiego Ostrzegania o Żywności i Paszach – tłum. z j. ang.) to utworzony w 1979 roku dobrowolny program bezpieczeństwa żywności, który ma chronić konsumentów przed potencjalnymi zagrożeniami z jej strony. Chodzi o szybką wymianę informacji, która ma pozwalać na równie szybką reakcję, wycofanie produktów z rynku lub wprowadzenie środków zaradczych. Poza krajami UE uczestniczą w nim Norwegia, Liechtenstein, Islandia i Szwajcaria.

r e k l a m a

W opracowanym w ramach systemu raporcie zbiorczym za 2017 rok, największa liczba zgłoszeń tj. 162 dotyczyła Salmonelli w mięsie i jajach drobiowych w Holandii (kraj ten jest największych eksporterem jaj w UE), obecności rtęci w rybach i produktach rybnych (Włochy, 98 zgłoszeń), aflatoksyn w orzechach i produktach, które zawierały (Holandia, 82 zgłoszenia), ponownie Salmonelli, tym razem w produktach drobiowych z Niemiec (73 zgłoszenia) oraz fipronilu w jajach (Włochy, 69 zgłoszeń).

Problem w 11 krajach

Z kolei biorąc pod uwagę tylko produkty mięsne (bez drobiu) oraz bieżący rok, system wymienia 19 różnych zgłoszeń o nieprawidłowościach w żywności ze strony łącznie 11 krajów. Oprócz zgłoszenia z 29 stycznia br. ze strony Polski o: „niewłaściwej kontroli weterynaryjnej mięsa wołowego, które prawdopodobnie nie nadaje się do spożycia” możemy przeczytać m.in. o bakterii Escherichia coli w surowej kiełbasie w Austrii czy mielonym mięsie z Wielkiej Brytanii, nieuprawnionej obecność antybiotyku tilmicosin w wołowinie w Belgii, Salmonelli w kiełbasie z Hiszpanii, czy pałeczce Listeria monocytogenes w tatarze wyprodukowanym z irlandzkiego mięsa.

Polecany artykuł

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli

Nieprawidłowości pojawiają się w każdym kraju i choć nie można ich usprawiedliwiać to jednak warto podkreślić, że nie zawsze każdy taki przypadek odbija się porównywalnym echem wśród konsumentów. Niestety, jak pokazuje historia polska branża spożywcza dość często musiała się borykać z dużym szumem medialnym, który w niektórych przypadkach w dość manipulacyjny sposób negatywnie wypowiadał się o polskich produktach spożywczych. Jak podkreśla wielu ekonomistów i polskich polityków, to efekt obrony rodzimego rynku przed ekspansją polskiego eksportu.

Wołowina może być pod tym kątem szczególnie na świeczniku, bowiem – według danych MRiRW – w 2017 roku polska branża wyeksportowała ponad 400 tys. ton tego mięsa o łącznej wartości 1,4 mld euro, zaś do stycznia do listopada 2018 roku – odpowiednio 362 tys. ton o wartości ok. 1,35 mld euro.

Kamery w rzeźniach francuskich

Na początku 2017 roku parlament francuski po licznych skandalach z okrucieństwem wobec zwierząt przegłosował projekt zakładający w 2018 roku instalację kamer we wszystkich ubojniach. Mają one monitorować pomieszczenia „w miejscach, gdzie zwierzęta są dostarczane, trzymane, unieruchamiane, ogłuszane i poddawane ubojowi”.

Przygotowanie raportu zlecił rząd po serii filmów przedstawiających okrucieństwo wobec zwierząt we francuskich ubojniach. 225-stronicowy raport zasugerował aż 65 działań mających na celu poprawę „przejrzystości i kontroli” w rzeźniach. Materiał zarejestrowano m.in. w tak zwanej „przyjaznej zwierzętom” rzeźni we Francji.

mj/mw
Źródło: RASFF/MRiRW

Fot. Sierszeńska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek nawozów i rynek zbóż

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii