Aminokwasy chronione – liczy się precyzja

Aminokwasy chronione – liczy się precyzja

– Dzisiaj powiedzenie, że krowa jest dobrze żywiona białkowo, bo w suchej masie jej dawki pokarmowej znajduje się 17% białka ogólnego, to za mało. Należy podać, ile dawka dostarcza aminokwasów wchłanianych jelitowo – mówi prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.

Białko jest obok energii podstawowym składnikiem dawki pokarmowej dla krowy mlecznej. Jego dostarczenie w odpowiedniej ilości jest szczególnie ważne we wczesnej laktacji, gdy zwiększone zapotrzebowanie na białko nie może być pokryte z powodu słabego pobrania paszy. W rzeczywistości krowy potrzebują jednak nie białka, lecz aminokwasów, z których białko jest zbudowane. Szczególnie istotne są metionina, lizyna i histydyna, uważane za aminokwasy ograniczające w produkcji mleka.


Krowa pokrywa zapotrzebowanie na aminokwasy z trawienia w jelicie cienkim białka mikroorganizmów (bakterii i pierwotniaków), powstającego w żwaczu oraz białka paszy, które nie uległo rozkładowi w żwaczu. To pierwsze dostarcza krowie ok. 60–70% wszystkich niezbędnych aminokwasów. To, ile białka powstanie w żwaczu, zależy jednak od ilości energii (z trawienia w żwaczu skrobi oraz białka dostarczanego mikroorganizmom w paszy.

Nawet hodowca najlepiej karmiący żwacz krowy nie jest w stanie zmienić składu aminokwasowego białka mikroorganizmów, a także zachęcić bakterie czy pierwotniaki do produkcji takiej ilości białka, które mogłoby pokryć zapotrzebowanie wydajnych krów na aminokwasy. Muszą być one dostarczane w białku paszy, które nie ulega rozkładowi w żwaczu.

W jaki sposób maksymalizować ilość białka dostępnego w jelicie cienkim? Czym jest białko i aminokwasy chronione oraz jak je wykorzystywać w żywieniu krów – czytaj w najnowszym artykule w „top bydło” autorstwa prof. Zygmunta M. Kowalskiego z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.


opr. mj
Rys. Siejkowski

 

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii