StoryEditor

Ceny mleka ostro w górę!

Tego chyba nikt się nie spodziewał – jeszcze w II kwartale ub.r. ceny mleka osiągnęły totalne dno, w III kwartale zobaczyliśmy światełko w tunelu, a w IV kwartale nawet najwięksi malkontenci nie mieli na co narzekać.
03.02.2017., 09:02h

W dniu wysyłki do drukarni bieżącego numeru „top agrar Polska” znaliśmy cenę z listopada – prawie 1,3 zł/kg. Za parę dni GUS poda cenę grudniową i raczej można przypuszczać, że nie będzie ona niższa, bo na wielu fakturach znalazły się ekstrapremie (świąteczne, noworoczne, wyrównujące).

Dobre wieści z GUS i ze świata

Ostatni komunikat GUS to zwyżka ceny o 7,8% – ze 120,29 zł w październiku do 129,69 zł za 100 kg mleka w listopadzie. Cena rośnie również na świecie – na ostatniej (17.01) platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii, średni indeks cen zwiększył się o 0,6% – w porównaniu z poprzednią aukcją (3.01). Najbardziej podrożała kazeina podpuszczkowa (+4,9%). Nieznacznie zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 030 t wobec 22 396 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja już 7 lutego.

Ceny w UE

W ostatnich 3 miesiącach (od października do grudnia ub.r.) wzrost cen mleka w Polsce sięgał 5,1% wobec 7% w krajach UE. Średnia grudniowa  stawka za 100 kg mleka w krajach Wspólnoty wynosiła 32,03 euro/100 kg i była o 1,4 euro niższa w porównaniu z analogicznym okresem rok temu.

W tym samym czasie polskie mleczarnie płaciły przeciętnie 29,75 euro/100 kg, co przekłada się na roczny wzrost stawki o 2,4 euro. W stosunku do listopada ub.r. cena w naszym kraju wzrosła o 13 eurocentów, wobec przeciętniej podwyżki o 40 eurocentów w krajach UE. Jeśli z kolei weźmiemy pod uwagę średnią stawkę oferowaną producentom mleka w 2016 r. i porównany ją ze średnią w 2015 r., przeciętne ceny zmniejszyły się w krajach UE o 8,1%, wobec 7,1% w Polsce.

W 2016 r. europejscy farmerzy uzyskiwali średnio w skupie 28,38 euro/100 kg mleka, wobec 25,89 euro/100 kg w Polsce. Różnica wyniosła 2,47 euro/100 kg, trzeba jednak podkreślić, że jeszcze na początku 2016 r. sięgała 3,6 euro/100 kg (wg danych KE z 5 stycznia br.).

Więcej w lutowym programie specjalnym „top bydło” od str. 4. Zachęcamy do lektury!

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 02:06