StoryEditor

Fonterra: sprawdziliśmy nowe notowanie

Giełda koncernu mleczarskiego Fonterry to jeden z najważniejszych wskaźników cenowych trendów w sektorze mleka. Czy w ślad za nowym notowaniem korekcie uległy również stawki w Polsce?
07.04.2017., 14:04h

Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po ostatnim wzroście (21 marca br. o 1,7%) zanotowano kolejną podwyżkę średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z 4 kwietnia br. przyniosło wzrost stawki na poziomie 1,6%.

Największa podwyżka dotyczyła kazeiny podpuszczkowej (6,9% do 6260 USD/t). Wzrost cen objął również bezwodny tłuszcz mleczny (2,5% do 5936 USD/t), pełne mleko w proszku (2,4% do 2924 USD/t) oraz laktozę (o 2,2% do 927 USD/t). Dość znaczny spadek cen zanotowano z kolei w przypadku maślanki w proszku (-12,2% do 1588 USD/t).

W Polsce pod koniec marca br. za masło w blokach płacono przeciętnie 16,75 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,15 zł/kg, tj. odpowiednio o 4% mniej i 2,5% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie 7,86 zł/kg (o 6% mniej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (PMP; 11,93 zł/kg), zwiększyły się w ciągu miesiąca o 3%.

Kolejne dane dotyczące średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie potwierdzają pewien trend falowego spadku i wzrostu cen (patrz: wykres), który po znacznych zwyżkach stawek trwa od grudnia 2016 r.

Ceny w relacji miesiąca uległy tylko niewielkim korektom również na rynku krajowym, pozostając cały czas na znacznie wyższym poziomie niż rok temu. Przeciętnie w skali roku ceny OMP i PMP wzrosły bowiem odpowiednio o 12 i 34%, zaś masła w blokach i konfekcjonowanego o odpowiednio 64 i 46%.



mj/GDT/ARR


Fot. Sierszeńska, rys. Jajor

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 13:59