StoryEditor

Hodowcy przez duże H

Tak jak niecodzienna jest obora z 1847 roku, tak niecodzienne jest podejście do hodowli gospodarzy – Eugeniusza Majewskiego i jego mamy Urszuli, która wraz z synem prowadzi hodowlę.
08.07.2016., 23:07h

W gospodarstwie Majewskich czas się zatrzymał – niemal 200 letnia uwięziowa obora przez lata przeszła tylko niewielkie modernizacje, wóz paszowy zastępują wiklinowe kosze, obornik wywożony jest na taczkach, a dojarka przewodowa ma dopiero 5 lat (wcześniej dój odbywał się do konwi). I tylko wydajność nie pasuje do tego obrazu – ponad 14 tys. litrów rocznie o zawartości białka 3,45 i tłuszczu 3,5%.

Drogę do tak ambitnego celu pokazujemy w najnowszym wydaniu TB.

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 18:22