StoryEditor

Holandia wspiera pastwiskowanie krów

Rośnie popularność produktów mlecznych wyprodukowanych z mleka od krów wypasanych na łąkach – podaje holenderska mleczarnia FrieslandCampina, która przewiduje, że w tym roku na rynku pojawi się więcej serów wytwarzanych z „mleka łąkowego”.
15.04.2016., 12:04h

Wzrosła także liczba gospodarstw, które pastwiskują krowy. W ubiegłym roku spośród wszystkich dostawców FrieslandCampina, 77,9% prowadziło wypas bydła mlecznego. W 2014 r. było to 77,2%. Mleczarnia do 2020 r. chce uzyskać 81,2% takich gospodarstw mlecznych wśród swoich dostawców.

Rosnące zainteresowanie produktami pochodzącymi z mleka od krów wypasanych na łąkach sprawiło, że mleczarnia wprowadziła nowe rodzaje serów, m.in. Campina ser i seria serów Gouda oraz planuje jeszcze w tym roku wprowadzenie kolejnych produktów z wykorzystaniem tylko mleka od krów wypasanych na pastwisku.

FrieslandCampina, jak również inne holenderskie mleczarnie, aktywnie realizują politykę dalszego zwiększenia liczby gospodarstw stosujących wypas na świeżym powietrzu. Hodowcy bydła mlecznego, którzy od co najmniej od trzech lat nie wypuszczali swoich zwierząt poza mury obory, mogą skorzystać z rządowego programu doradztwa dotyczącego pastwiskowania krów mlecznych.

Producenci mleka, którzy wypasają swoje krowy co najmniej 120 dni w roku przez co najmniej sześć godzin dziennie, są nagradzani przez niektórych przetwórców dodatkiem w wysokości 1 euro brutto za 100 kg mleka. Friesland Campina płaci 46 eurocentów za 100 kg takiego mleka.

Pastwiskowanie ma jeszcze dodatkowy, bardzo ważny dla Holandii aspekt. Krowy są częścią tradycyjnego krajobrazu, podobnie jak wiatraki czy tulipany. Zarówno konsumenci, jak i turyści utożsamiają ten widok z Królestwem Niderlandów.
dj, na podst. FrieslandCampina

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 15:38