Kolejny spadek przetworów mlecznych na GDT

Obserwujemy kontynuację tendencji spadkowej cen z końca zeszłego roku. Indeks zmniejszył się o 3,9%.

Wczoraj odbyła się pierwsza tegoroczna aukcja produktów mlecznych Global Dairy Trade w Nowej Zelandii. Indeks zmniejszył się ze 1076 pkt. (aukcja z 20 grudnia 2016 r.) do 1034 pkt.

Ceny okazały się znacznie niższe, niż oczekiwano. Na spadek wpłynęły ceny czterech z ośmiu produktów, z czego największy spadek dotyczył pełnego mleka w proszku:

  • bezwodny tłuszcz mleczny -0,6%,
  • laktoza -2,9%,
  • kazeina podpuszczkowa -2,7%,
  • pełne mleko w proszku -7,7%.


Odnotowano niewielki wzrost ilości sprzedanych towarów, z 22 321 ton na poprzedniej aukcji, do 22 396 ton.

Kolejna aukcja produktów mlecznych na platformie GDT w Nowej Zelandii odbędzie się 17 stycznia.

Eksperci, mimo ostatniej tendencji spadkowej cen, prognozują, że rynek mleka wszedł w fazę wzrostową. Szczególnie ceny masła, które rosły znacząco w porównaniu do cen innych produktów, pozostaną na wysokim poziomie, podczas gdy ceny innych produktów będą rosnąć w ciągu najbliższych miesięcy.  oprac. al

Źródło: Credit Agricole, Global Dairy Trade

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii