StoryEditor

Mity o rzepaku

– W przypadku bydła poekstrakcyjna śruta rzepakowa może zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową w 100% – mówił dr Zbigniew Lach podczas I Ogólnopolskiej Konferencji na temat śruty rzepakowej w Przysieku (woj. kujawsko-pomorskie).
19.12.2017., 12:12h
Jak podkreślał ekspert, od początków promocji poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (PŚR) minęło 20 lat i ciągle  jesteśmy w tym samym miejscu. Zdaniem wielu hodowców lepsza jest poekstrakcyjna śruta sojowa (PŚS), bo pochodzi z Ameryki, a PŚR to odpad, który tak naprawdę powinien być za darmo.

Według praktyka w zakresie PŚR istnieje kilka mitów:
  • PŚR truje krowy, bo zawiera dużo glukozynolanów;
  • PŚR ma zły smak, bo zawiera dużo kwasu erukowego;
  • PŚR psuje rozród i obciąża wątrobę.

Czy informacje te są prawdziwe? Jaką maksymalną dawkę PŚR można wykorzystać w żywieniu krów mlecznych i z jakimi może się to wiązać oszczędnościami? – czytaj w najnowszym, styczniowym wydaniu „top bydło” w artykule: „Mity o rzepaku”. 


 

mj


Fot. Sierszeńska

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 15:13