Notowanie cen mleka

Notowanie cen mleka

Koncern mleczarski Fonterry opublikował kolejne notowanie cen mleka. Czy wzrostowy trend trwa nadal?

Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po ostatnim wzroście (2 maja br. o 3,6%) zanotowano kolejną podwyżkę średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z 16 maja br. przyniosło wzrost stawki na poziomie 3,2%.

Największa podwyżka dotyczyła masła (o 11,2% do 5479 USD/t), bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 8,2% do 6631 USD/t) oraz maślanki w proszku (o 7% do 1980 USD/t). Wzrost cen objął również takie produkty jak laktoza (o 2% do 967 USD/t), pełne mleko w proszku (o 1,3% do 3312 USD/t), odtłuszczone mleko w proszku (o 1% do 1998 USD/t) oraz sera cheddar (o 0,6% do 3726 USD/t).

Warto podkreślić, że wzrostowy trend na nowozelandzkiej giełdzie trwa nieprzerwanie od drugiej połowy kwietnia br. (patrz: wykres). W poszczególnych notowaniach indeks cen poprawiał się od 1,6 do 3,6%.

W Polsce w pierwszym tygodniu maja za masło w blokach płacono przeciętnie 17,56 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,96 zł/kg, tj. odpowiednio o 3% i 2% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 7,39 zł/kg (o 4% mniej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (PMP; 11,64 zł/kg), spadły w ciągu miesiąca o 1%.

Niezależnie od wspomnianych wahań, ceny wymienionych produktów na rynku krajowym nadal pozostają na dużo wyższym poziomie niż rok temu. W porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. za masło konfekcjonowane płacono o 62% więcej, a za mało w blokach aż 78% więcej. Z kolei OMP i PMP były drożne o odpowiednio 6,5 i 38,5%.

mj/GDT/ARR

Fot./rys. Jajor

 

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii