StoryEditor

Pomorze z dużym potencjałem do rozwoju

Na Pomorzu dominują głównie gospodarstwa rodzinne z niewielkimi stadami od 20 do 49 krów. Przeciętne zwierzę z tego regionu w 2015 r. było użytkowane przez 3,35 laktacji i wyprodukowało średnio 7458 kg mleka.
29.05.2016., 10:05h

To wynik o 313 kg gorszy od rezultatu wszystkich krów pod oceną w kraju i wyższy o 1617 kg w porównaniu z populacją masową krów (5841 kg mleka). Region ma więc spory potencjał do rozwoju. Do poprawy jest przede wszystkim żywienie – do mniejszych stad doradcy żywieniowi docierają zdecydowanie rzadziej.

Na bardzo wysokim poziomie jest za to wartość genetyczna pomorskiego bydła – wielu hodowców ocenę wartości hodowlanej prowadzi od okresu powojennego. Pod oceną wartości użytkowej w 2015 r. znajdowało się tam 32,8 tys. krów, co stanowi ok. 52,7% utrzymywanych tam krów ogółem, znacznie powyżej średniej krajowej. Niestety nie przekłada się to na ceny mleka –  w pierwszym kwartale 2016 r. płacono tam przeciętnie 104,09 zł/100 l. To o 5 zł gorszy wynik niż średni rezultat w analogicznym okresie dla Polski (109,08 zł/100 l).

Martwi to hodowców z Pomorza, którzy jak wszyscy – narzekają na niskie ceny mleka. Większość z nich jednak do inwestycji podchodzi z dużą dozą rozsądku i  ... ostrożnie –  uważają, że lepiej dobudować czy rozbudować istniejącą oborę, niż zadłużyć się na grube miliony. Tak jak nasi bohaterowie reportaży – Stanisław Piwowarczyk, który wraz z żoną prowadzi 50-ha gospodarstwo nastawione na produkcję mleka, które pozyskuje od 42 krów oraz  Andrzej Wieliczko gospodarujący wraz z żoną i synami  na 175 ha, właściciel 70 krów dojnych.

Jak radzą sobie t tych niełatwych czasach hodowcy z Pomorza przeczytacie Państwo w naszym czerwcowym dodatku regionalnym oraz w dziale "top bydło".

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 12:20