StoryEditor

Standard „Premium” w Piątnicy

Wraz z początkiem 2019 roku OSM Piątnica wprowadziła nową, najwyższą klasę skupowanego mleka tj. klasę „premium”.
04.01.2019., 15:01h
Według przepisów określających szczegółowe wymagania jakościowe mleka surowe do skupu może trafić tylko takie, które zawiera do 100 tys. bakterii oraz do 400 tys. komórek somatycznych. OSM Piątnica poszło o krok dalej. Od nowego roku stworzyła nową kategorię tj. klasę „premium”.  Klasyfikowany będzie do niej surowiec o zawartości do 20 tys. bakterii oraz do 300 tys. komórek somatycznych.

– Oznacza to zdecydowane przewyższenie norm unijnych. Określenie zawartości obu parametrów świadczy przede wszystkim o stanie zdrowotnym zwierząt, ale również o warunkach sanitarno-higienicznych na etapie pozyskiwania i przechowywania mleka w gospodarstwach. Zadbane i zdrowe krowy dają najlepsze jakościowo mleko. Wiąże się to ze sposobem chowu, warunkami żywienia oraz udoju – mówi Joanna Kwiatkowska, kierownik skupu mleka w OSM Piątnica.

To wyjście naprzeciw stale rosnącym wymaganiom konsumentów. Tylko z najlepszego mleka mogą powstać najlepsze produkty – aby zatem dostarczać na rynek wyroby mleczarskie wyróżniające się wysoką jakością, konieczne jest stałe podnoszenie wewnętrznych standardów.

Co ważne – jak zapowiada mleczarnia – nowa klasa mleka ma być dodatkowo premiowana w skupach. Ma to stanowić motywację dla rolników, którzy systematycznie dostarczają coraz lepszej jakości surowiec, ale też wyraz uznania dla tych, którzy już teraz oferują mleko w klasie „premium”.

opr. mj/OSM Piątnica
Fot. Sierszeńska

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. kwiecień 2024 22:43