Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>

Z nasieniem jak z jajkiem

Obrazek

Inseminujesz swoje stado na własna rękę. Coś nie wychodzi? Sprawdź, czy traktujesz dobrze słomki z nasieniem. Plemniki są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury.

dr Mirosława Wieczorek5 lutego 2019, 06:00
Na co warto zwrócić uwagę?
1.    Kontener przechowuj w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od niepożądanych rąk, np. dzieci;
2.    Azot paruje – wszelkie manewry w otwartym kontenerze wykonuj sprawnie. Warto zadbać o dobre oświetlenie – opary azotu i mały druk na słomce utrudniają sprawne wyszukiwanie właściwego nasienia;
3.    Codziennie sprawdzaj poziom azotu (kontener może się rozszczelinić i ucieczka gazu będzie szybsza niż przypuszczasz), ubytek azotu uzupełniaj w odpowiednim czasie, nigdy na ostatnią chwilę;
4.    Słomkę wyciągaj w „bezpiecznej strefie” szyjki, nigdy nie wyciągaj słomek powyżej niej!
5.    Maksymalny czas „poszukiwań” właściwego nasienia w obrębie szyjki kontenera to 20-30 sekund; po upływie tego czasu, nawet jeśli jeszcze nie udało nam się wybrać pożądanej porcji, należy goblet z nasieniem opuścić na dno kontenera i poczekać około 1 minuty na dobre schłodzenie. Dopiero potem można ponownie podjąć poszukiwania.


Picture of the author
Autor Artykułu:dr Mirosława Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)