StoryEditor

Bioasekuracja wewnątrz chlewni

Po chlewni poruszamy się zgodnie z zasadą od najmłodszych do najstarszych. W pierwszej kolejności obchodzimy porodówkę, następnie odchowalnię, warchlakarnię, sektory loch, a na końcu tuczarnię. A o czym jeszcze należy pamiętać, aby nie przenosić zarazków z jednej do drugiej grupy technologicznej w chlewni?
24.04.2017., 15:04h

Pamiętajmy, że bioasekuracja to nie tylko działania ograniczające ryzyko zawleczenia patogenów z zewnątrz do chlewni. To też szereg zasad zapobiegających szerzeniu się zarazków wewnątrz budynku. Jako bariery pomiędzy sektorami chlewni dobrze sprawdzają się np. maty gabkowe ze spodem zapobiegającycm wypływaniu środka dezynfekcyjnego. Z obu stron maty warto umieścić wycieraczkę, która pozwoli oczyścić buty przed zamoczeniem w płynie. Jeżeli buty są bardzo zabrudzone należy je umyć pod bieżącą wodą przed przejściem do kolejnego sektora chlewni. Odkażanie brudnego obuwia mija się z celem. 

Nade wszystko przestrzegajmy kierunku przemieszczania się po chlewni. Od porodówek, przez odchowalnie, warchlakarnie, sektory loch, po tuczarnie. W niektórych obiektach praktykuje się zmiany obuwia przed przejściem do innego sektora chlewni.

Zapraszamy do lektury majowego "top świnie". Tam przeczytacie Państwo jakie jeszcze zasady warto wprowadzić do chlewni, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się w niej zarazków.  aku

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 18:42