StoryEditor

Chiny chcą unijnej wieprzowiny

Chińczycy to zdecydowanie amatorzy europejskiej wieprzowiny – w zeszłym roku zwiększyli zakupy tego surowca o 38%. Niestety unijnym producentom po piętach depczą konkurenci z USA.
02.03.2017., 14:03h

W 2016 sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny poprawiła się poprzez wzmożony eksport wieprzowiny do Chin, który wzrósł o 38% w stosunku do roku poprzedniego. Prognozuje się, że eksport wieprzowiny w 2017 roku osiągnie rekordową ilość 8,6 mln ton (USDA).

Największym eksporterem dalej pozostanie UE, ale niskie ceny oraz zakładane osłabianie się kursu dolara do innych walut poprawi konkurencyjność amerykańskiej wieprzowiny na wielu rynkach. Chiny, pomimo stopniowej odbudowy pogłowia, pozostaną na pozycji lidera importującego najwięcej wieprzowiny w 2017 roku. Głównymi eksporterami wieprzowiny do Chin dalej pozostaną UE, USA i Kanada.

Na uwagę zasługuje wypieranie eksporterów USA z rynku chińskiego przez kraje unijne poczynając od 2012 roku. Zmiany kierunków pochodzenia wieprzowiny na rynku chińskim szczególnie zaznaczyły się w latach 2013–2015, kiedy to Stany Zjednoczone walczyły z wirusem PED.

We Wspólnocie następuje specjalizacja produkcji świń. Dania przebudowując swoje fermy z cyklu zamkniętego na produkcję prosiąt stała się liderem w ich eksporcie głównie do Niemiec i Polski, uzupełniając niedobory produkcji prosiąt w tych krajach.

Narastające zjawisko importu prosiąt do Polski niesie jednak za sobą duże zagrożenie. Nagłe wyłączenie Danii jako źródła importu prosiąt może spowodować ograniczenie surowca dla zakładów mięsnych, wzrost importu mięsa wieprzowego, wzrost cen oraz straty dla rodzimego przemysłu mięsnego i paszowego.

Handel zagraniczny żywymi zwierzętami stawia wyzwania dla służb weterynaryjnych. Dla wielu chorób świń kraje członkowskie OIE tradycyjnie stosują koncepcję regionalizacji/stref (zapowietrzonej i ochronnej) w celu utrzymania podpopulacji zwierząt o różnym statusie zdrowotnym w obrębie granic danego kraju.

Alternatywą w zarządzaniu chorobą i patogenami w populacji zwierząt bez niepotrzebnego zakłócania handlu zwierzętami i wieprzowiną może stać się kompartmentalizacja. Regionalizacja/strefy polega na rozpoznaniu podpopulacji zwierząt o innym statusie zdrowotnym w obrębie granic geograficznych czy administracyjnych, natomiast kompartmentalizacja jest oparta głównie na wspólnej bioasekuracji powiązanych ze sobą podmiotów produkcyjnych.

pj-t na podstawie wykładu Aleksandra Dargiewicza KZPPTCh

fot. Janusz-Twardowska

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 13:55