StoryEditor

Czy rzepak może zastąpić soję?

Czy świnie żywione śrutą rzepakową z dodatkiem DDGS z pszenicy mogą osiągnąć takie przyrosty, jak te żywione paszą z poekstrakcyjną śrutą sojową?
24.03.2017., 12:03h

To jedno z pytań, które postawili naukowcy z ECO-FCU, projektu realizowanego przy wsparciu Unii Europejskiej, który ma na celu stworzenie efektywnej i przyjaznej dla środowiska hodowli trzody chlewnej i drobiu.

– Cały czas badamy efekty użycia fitogennych (pochodzących od roślin) dodatków paszowych i enzymów, a także szerokie spektrum podstawowych składników paszy. Co więcej, sprawdzamy także procesy takie jak tłoczenie (ekstrudowanie), namaczanie a także żywienie płynne – mówi dr Elizabeth Magowan, zastępca koordynatora projektu.

– Głównym celem ostatnich badań było zmniejszenie zawartości PŚS w mieszankach paszowych, jako efekt redukcji użycia soi w Europie. Kluczowym źródłem białka w takich mieszankach miała być śruta rzepakowa i DDGS z pszenicy (suszony zbożowy wywar gorzelniany) – dodaje.

Energia zredukowana?

Głównym problemem związanym z użyciem DDGS w paszach dla zwierząt monogastrycznych są zawarte w nich polisacharydy nieskrobiowe (NSP) – węglowodany strukturalne, które utrudniają wchłanianie składników pokarmowych w jelitach. Dlatego właśnie stusuje się dodatek enzymów rozbijających NSP.

W pierwszej fazie doświadczenia użyto enzymów fitazy, ksylanazy/beta-glukanazy i proteazy w dietach o zredukowanej zawartości soi i obniżonym poziomie białka i energii. Zaskakującym dla zespołu badaczy był fakt, że wydajność świń nie spadła drastycznie mimo niskiego poziomu energii (9,4 MJ/kg energii netto) i białka w paszy (8g lizyny/kg).

Pojawia się  pytanie: czy w takim wypadku można zredukować zawartość energii i aminokwasów w dawce bez uszczerbku dla wydajności zwierząt? Dr Magowan potwierdza, że wyniki świń karmionych PŚS i tych karmionych śrutą rzepakową z pszenicznym DDGS są bardzo zbliżone. Podobne efekty uzyskano podczas eksperymentu przeprowadzonego na brojlerach kurzych: nie było dużych różnic miedzy mieszankami.

Potrzebne są kolejne badania

Podsumowanie przeprowadzonych już doświadczeń na zwierzętach monogastrycznych opiera się na jednym głównym wniosku: mieszanki paszowe ze znacznym udziałem śruty rzepakowej i DDGS z pszenicy o podobnej zawartości składników odżywczych jak pasza z PŚS mogą skutecznie wspierać rozwój i wzrost świń i kurcząt. Tym samym można spodziewać się, że pasza doświadczalna może częściowo zastąpić soję w przyszłości.

Jednak mimo uzyskanych rezultatów, skuteczność enzymów wykorzystanych w mieszankach nie była oczywista. To sprawia, że niezbędne są kolejne badania, które ustalą, czy dodatek innych enzymów, poza fitazą, ma sens, skoro materiały paszowe takie jak DDGS są już przetworzone.

Ostatecznie hodowcy muszą wiedzieć, czy stosowanie takich dodatków jest efektywne, szczególnie, jeśli margines opłacalności jest coraz niższy.    al
źródło: PigProgress

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 09:58