Własne wyroby na Wielkanoc, czyli ubój na potrzeby własne

Własne wyroby na Wielkanoc, czyli ubój na potrzeby własne

Zbliża się Wielkanoc. W marcu wielu hodowców będzie więc chciało ubić świnie na własny użytek. Zgodnie z obowiązującymi przepisami ubój gospodarczy jest dozwolony na terenie całego kraju, jednak pod pewnymi warunkami.

r e k l a m a

Oferta dla Ciebie
Zdrowie świń w praktyce

Cena regularna

50,00 zł

Dla Prenumeratora

25,00 zł

Chęć uboju świni należy zawsze zgłosić do PLW minimum 24 godziny przed ubojem (pisemnie, osobiście, e-mailowo). Obowiązkowym jest badanie mięsa w kierunku włośnicy. Te dwa wymogi muszą spełnić wszyscy hodowcy, którzy chcą przy okazji świąt pokosztować wyrobów ze świnki wyhodowanej we własnym gospodarstwie. Więcej formalności muszą dopełnić producenci trzody ze stref ASF.

Jeśli chcesz przeczytać cały artykuł, zaloguj się lub zarejestruj poprzez zakładkę "Logowanie/rejestracja".

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii