Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

NIR od Bauera skanuje gnojowicę

31.01.2020

Drukuj

NIR od Bauera skanuje gnojowicę

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wprowadzane w życie na Zachodzie Europy zmiany prawne dotyczące nawożenia, skłaniają producentów do umożliwienia analizy składników odżywczych gnojowicy bezpośrednio na polu. Za pomocą czujnika NIR możliwe jest rejestrowanie ilości składników odżywczych, który stale dostarcza informacji o przepływającym materiale. NIRS - widma w bliskiej podczerwieni - są rodzajem „spektralnego odcisku palca”, który w porównaniu z bazą danych może określić zawartość składników odżywczych w płynnym nawozie naturalnym. Ta baza danych zawiera miliony próbek gnojowicy i pofermentu, które zostały przebadane w laboratorium.

Jak zapewnia firma Bauer, dzięki Signo ID składniki odżywcze można zmierzyć w ciągu kilku sekund, a dawkę można regulować według aktualnych potrzeb. Na przykład – traktorzysta może ustawić w systemie żądaną ilość azotu w zależności od dawki fosforu, a aplikowana ilość zostanie odpowiednio dostosowywana. Dzięki sterownikowi Signo ID proces ten jest automatyczny, a dane są wyświetlane i dokumentowane przez terminal Signo. W przyszłości ilość rozlewanej gnojowicy nie będzie już określana przez metry sześcienne, ale przez aplikowane składniki NPK  mierzone w kilogramach na hektar.

NIR - Analiza w technologii zagospodarowania gnojowicy

Rejestrowanie składników odżywczych w gnojowicy i pofermencie służy nie tylko zwiększeniu efektywności składników odżywczych, ale także celom informacyjnym związanym z programem azotanowym. Dzięki technologii Bauer Signo ID, dawkowanie nawozów może być precyzyjne, a wydajność zoptymalizowana. Jednocześnie spełnione są wymogi prawne dotyczące aplikacji. Oto jak działa pomiar w bliskiej podczerwieni (NIR):

signo_id_bauer_nir

1. Substrat przepływa przez okno szafirowe.

2. Lampa IR emituje światło podczerwone (czerwona wiązka) na substrat.

3. Część światła jest pochłaniana, inne częstotliwości (żółta wiązka) odbijane są do

głowicy pomiarowej.

4. Głowica pomiarowa analizuje poszczególne długości fal widm.

5. Widma są przetwarzane na sygnały elektryczne.

6. Dane te są przesyłane do jednostki komputerowej Signo ID za pomocą

światłowodu.

7. Sterownik Signo ID konwertuje je i wyświetla wartości NPK.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek nawozów: Kto nie kupił nawozu zimą – ten zaoszczędził

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Dane są wyświetlane i dokumentowane przez terminal Signo.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody