Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>

100 ton buraka z wielkopolskiego piachu

Obrazek

 

Piąta klasa bonitacyjna, warstwa próchniczna grubości zaledwie 18 cm, pod spodem piach, a nawet żwir. Taki obraz przedstawiają gleby w Rogalinie – w miejscowości związanej z magnackim rodem Raczyńskich. W miejscu tym od kilkunastu lat uprawiane są buraki cukrowe. Co ciekawe na zlokalizowanych w gospodarstwie poletkach porównawczych odmian buraka firmy WHBC, przy zbiorze ręcznym, plon korzeni przekraczał 100 t/ha.

Tomasz Czubiński23 czerwca 2022, 13:48

Można powiedzieć, że oczywiście plon z poletek ni jak ma się do plonu produkcyjnego. Owszem, tak często bywa, że jest niższy. Jednak jest on wyznacznikiem, tego, jaki potencjał tkwi w glebie i odmianie. Tak jest też w Folwarku Rogalin. W rekordowym roku z pola produkcyjnego zbierano tam 82 t/ha netto korzeni buraka. Na takim piachu to rzeczywiście imponujący wynik.

Prezesem Majątku Rogalin jest Mikołaj Pietraszak-Dmowski. Z wykształcenia germanista i historyk sztuki. Rolnictwa uczył się w praktyce na żywej ziemi, m.in. dzięki wiedzy Longina Bąka, pracownika poprzedniego właściciela gospodarstwa, czyli PGR-u. Obecnie jedynym właścicielem majątku jest Fundacja im. Raczyńskich przy Muzeum Narodowym w Poznaniu.

Jaka jest zatem tajemnica wysokich plonów na słabej ziemi? Czy to magia minionych lat i gospodarności wielkopolskiego ludu? Pewnie też, ale bez nowoczesnego spojrzenia na współczesne rolnictwo plony nie byłyby tak wysokie.

Są dwa aspekty tej tajemnicy: uprawa bezorkowa i poprawienie chemicznych właściwości gleby, a szczególnie jej pH i zasobności. Jest też kwestia międzyplonów, w skład których wchodzą np. facelia, samosiewy żyta, koniczyna aleksandryjska, słonecznik, wyka.

Odczyn gleb, który 20 lat temu był kwalifikowany jako bardzo kwaśny i kwaśny poprawiony został początkowo dolomitem, a później wapnem podefekacyjnym. Zasobność w składniki jest podnoszona sukcesywnie za pomocą nawozów mineralnych oraz obornika od owiec i koni.

W jaki sposób prowadzona jest rogalińska agrotechnika w uproszczeniach przeczytacie Państwo w reportażu pt. Sukces także na piachu w lipcowym wydaniu top agrar Polska (str. 74).

tcz



1 z 9
Obrazek

2 z 9
Obrazek

3 z 9
Obrazek

4 z 9
Obrazek

5 z 9
Obrazek

6 z 9
Obrazek

7 z 9
Obrazek

8 z 9
Obrazek

9 z 9
Obrazek

Picture of the author
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)