Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Batalia o żyzność gleby

31.07.2020

Drukuj

Batalia o żyzność gleby

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Spadek żyzności naszych gleb powodowany jest jej degradacja, m.in. malejącą zawartością materii organicznej oraz próchnicy. Susza czy nadmiar wody wystawiają glebę na próbę u jeśli ma ona niską zawartość próchnicy to nie może sobie poradzić ani z brakiem, ani z nadmiarem wody. Dlatego też nad żyznością gleb trzeba pracować systematycznie, bo nie da się jej poprawić jednorazowo na lata. O tym m.in. chcemy rozmawiać podczas naszego najbliższego webinarium uprawowego, już 2 września. Zaproszeni przez nas eksperci podpowiedzą jak przy dzisiejszej strukturze zasiewów i przy pomocy jakich zabiegów agrotechnicznych możemy żyzność gleby poprawić. Będzie też mowa o wapnowaniu, nie tylko w kontekście zmiany pH gleby.

Poniżej zarys tematyczny webinarium:

1. Gleba największym kapitałem rolnika – jak zbudować i utrzymać długofalowo żyzność i pojemność wodną gleby?
prof. Stanisław Pietr, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • degradacja gleby, co jest przyczyną, jak jej zapobiegać?
  • czy w dzisiejszych warunkach pogodowych, strukturze zasiewów i mechanizacji prac możliwa jest poprawa żyzności gleby?
  • jak wspomagać budowanie żyzności gleb?
  • jakie zabiegi agrotechniczne zwiększają pojemność wodną gleb i miąższość warstwy próchnicznej?
  • jak w uprawach uproszczonych zwiększyć przedostawanie się materii organicznej w głąb profilu glebowego?


2. Nowoczesne podejście do wapnowania
Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie o/Radom, SGGW

Partnerem webinarium jest Stowarzyszenie Przemysłu Wapienniczego

jd, fot. Daleszyński

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ograniczenie tonażu na drodze gminnej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody