Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

DANKO w międzynarodowym zespole hodowli jęczmienia

23.01.2020

Drukuj

DANKO w międzynarodowym zespole hodowli jęczmienia

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Susza, podwyższony poziom CO2 oraz występowanie na uprawach patogenów i szkodników, w tym wiele nie mających dotychczas znaczenia gospodarczego – to tylko niektóre czynniki stresowe wpływających m.in. na hodowlę jęczmienia jarego. Aby znaleźć sposób na ograniczenie negatywnego wpływu tych elementów na tę uprawę powołano międzynarodowy zespół naukowców. W projekcie uczestniczą hodowcy, genetycy i fizjologowie roślin z 8 krajów: Polski, Włoch (lider), Finlandii, Hiszpanii, Niemiec, Danii, Wielkiej Brytanii i Estonii. Naukowcy przeprowadzą odpowiednie badania we współpracy z lokalnymi firmami hodowlanymi.

Reprezentantem polskiego zespołu jest dr Agata Daszkowska-Golec z Uniwersytetu Śląskiego, a firma DANKO Hodowla Roślin będzie odpowiedzialna za wyprowadzenie nowych genotypów jęczmienia jarego oraz przetestowanie jego 60 odmian. Uzyskane dane mają dostarczyć opisu cech agronomicznych i informacji po późniejszym genotypowaniu testowanych rodów hodowlanych. Poszczególne sekcje ekspertów w wytypowanych krajach będą też obserwować rozwój jęczmienia w naturalnych warunkach w różnych częściach Europy i uwzględniali zmiany na poziomie genotypu oraz oceniali wpływ lokalnego siedliska geograficznego. Na tej podstawie opracują dalsze kroki w hodowli jęczmienia uzależnione od różnych zmiennych, a także stworzą ideotyp tego zboża charakteryzujący się zestawem cech umożliwiających uprawę formy jarej w warunkach zmieniającego się klimatu.

Naukowcy planują także zbadać tolerancję wybranych linii jęczmienia w warunkach laboratoryjnych i naturalnych na stres suszy, podwyższony poziom CO2 oraz działanie wybranych patogenów zbóż. Projekt nosi skrótową nazwę BARISTA, lecz nie ma nic wspólnego z polsko brzmiącym zawodem.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek nawozów: Kto nie kupił nawozu zimą – ten zaoszczędził

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody