Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dynia bez tajemnic

27.10.2020

Drukuj

Dynia bez tajemnic

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Dynię uprawiam na stanowiskach lżejszych, przewiewnych. Nie nadają się pod nią gleby zwięzłe i zimne. Ważne jest natomiast, żeby były wolne od chwastów – mówi Krzysztof Kalinowski z miejscowości Komarówka Podlaska w województwie lubelskim. Dynie uprawia od 14 lat. Przed orką stosuje wapno lub obornik, jednak nie od każdych zwierząt on się nadaje. Przykładowo bydlęcy może zawierać dużo nasion chwastów, które będą kiełkować w dyni. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie obornika kurzego. Jesienią rolnik podaje też potas i fosfor, natomiast azot aplikowany jest tylko wiosną.
–Najczęściej azot podaję w saletrzaku – pierwszą dawkę na około 2 tygodnie przed siewem, w ilości około 500 kg/ha, co daje 135 kg/ha N. Następnie również saletrzak daję podczas siewu wgłębnie, w zależności od potrzeb 300–500 kg/ha – mówi rolnik. Czasem azot podaje też podczas odchwaszczania mechanicznego, bo jego pielnik ma opcję podsiewania nawozu. Wtedy jest to około 200 kg/ha saletrzaku.

Zobacz też film ze zbioru i suszenia dyni zamieszczony poniżej.

Więcej na temat uprawy dyni przeczytasz w najnowszym, listopadowym wydaniu „top agrar Polska”.

jd, fot. Daleszyński

Polecane dla Ciebie:

article icon

Pierwsze wnioski ze spotkania rolników z Timmermansem

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody