Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ekologiczne soki z Lubowidzy

14.11.2019

Drukuj

Ekologiczne soki z Lubowidzy

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Każdy z nas ceni sobie naturalny smak soków pozbawionych konserwantów i coraz częściej poszukujemy tych, które są wyprodukowane w sposób tradycyjny lub pochodzą z upraw ekologicznych. Takie soki przeważnie przypominają nam smak dzieciństwa i przypominają wakacje spędzone u babci na wsi. O procesie produkcji takich soków postanowiliśmy zapytać Teresę Kunę z miejscowości Lubowidza (woj. łódzkie), która wraz z mężem gospodaruje na 20 ha, głównie IV-V klasy. Gospodarstwo rodziny Kunów położone jest w malowniczej otulinie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Uprawiają maliny, czarną i czerwoną porzeczkę, aronię oraz żyto. Pomysł na tłoczenie i sprzedaż własnych soków pojawił się w 2010 roku. Było to spowodowane niskimi cenami owoców w punktach skupu.
– W 2011 roku postanowiliśmy zainwestować w profesjonalną linię produkcyjną, która kosztowała ponad 200 tys. złotych. Mogliśmy liczyć wtedy na dofinansowanie z ARiMR w ramach działania różnicowanie działalności pozarolniczej w kwocie 100 tys. złotych. Cała linia jest wykonana ze stali kwasoodpornej. W ciągu godziny możemy wytłoczyć 500 l soku - wyjaśnia Teresa Kuna. Na tłocznię soków Kunowie zaadoptowali budynki gospodarcze, w których kiedyś były utrzymywane zwierzęta gospodarskie. Ściany pomieszczeń zostały wyłożone wielowarstwowymi płytami zmywalnymi, a na podłogę położono lastryko. Kunowie zmodernizowali je ze środków własnych i jak przyznają koszt ich modernizacji wyniósł kilkadziesiąt tysięcy złotych.
– Na początku produkowaliśmy soki i syropy z owoców i warzyw konwencjonalnych. W 2017 roku zadecydowaliśmy, że zaczniemy produkować również soki ekologiczne - wyjaśnia producentka.

Czas konwersji

r e k l a m a

W roku 2017 Kunowie złożyli do jednostki certyfikującej wniosek o certyfikację własnego gospodarstwa ekologicznego. Gospodarstwo rodziny Kunów jest obecnie w okresie konwersji, czyli przestawienia z gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne. Pomimo, że nie mają jeszcze certyfikatu rolnictwa ekologicznego, uprawa ich roślin musi odbywać się w taki sam sposób jak w ekologii. W okresie przestawienia kontroli podlega zawartość pestycydów w roślinach oraz glebie.
– Nie możemy stosować żadnych środków chemicznych. Do ochrony roślin stosujemy preparaty mikrobiologiczne, które chronią uprawy przed chorobami. Ich koszt na ha wynosi 2-5 tys. złotych - mówi Teresa Kuna. Z zagospodarowaniem owoców z okresu konwersji Kunowie nie moją żadnego problemu, ponieważ tłoczą z nich soki i sprzedają jako konwencjonalne. Producentka dodaje, że największy problem mają z chwastami w uprawach. Usuwają je ręcznie lub mechanicznie. Ilości zabiegów odchwaszczających zależą od warunków atmosferycznych i mogą się wahać od 3 do 5 w ciągu roku. Do pielenia 1 ha uprawy potrzebnych jest 8 osób przez 10 godzin. Koszt pielenia 1 ha upraw eko owoców może wynosić od 3,5 do 6 tys. złotych.

Trudy początek

Polecany artykuł

Ekosposób na życie i biznes

Na początku działalności produkowaliśmy dwa rodzaje soków: jabłkowy i jabłkowo-malinowy. Pakowaliśmy je w 3-litrowe bag in box-y. Wtedy wszystkie owoce wykorzystywane do produkcji soków pochodziły z upraw konwencjonalnych. Z biegiem czasu stworzyliśmy 5 linii soków i syropów. Nasze produkty są dostępne w butelkach 300 ml oraz w kartonach 3 i 5-litrowych - wyjaśnia Teresa Kuna.
W ofercie Kunów można znaleźć linię soków bio wytworzonych z owoców uprawianych ekologicznie, czyli biosyropy z malin i pigwowca japońskiego słodzone cukrem trzcinowym, biosok przecierowy z pomidorów oraz bio 100% soki z aronii i malin. Kolejną linią smaków jest linia black, czyli soki z ciemnych owoców (czarny bez, czarna porzeczka, wiśnie, maliny, aronia), linia retro (syrop malinowy z cukrem trzcinowym, syrop z owocu czarnego bzu, syrop malinowy z Lubowidzy), linia red, czyli soki z czerwonych warzyw (buraki, pomidor) oraz linia joy (sok jabłkowy z dodatkiem innych owoców, np. porzeczki).
Pomysłodawcą poszczególnych kompozycji smakowych jest mój mąż Dariusz. To właśnie on zajmuje się tworzeniem receptur - dodaje Teresa Kuna.

100% ekologii

Według Teresy Kuny najtrudniejsze podczas zakładania własnej działalności było zaznajomienie się ze wszystkimi obowiązującymi przepisami oraz wymaganą dokumentacją. Nawet podczas konwersji gospodarstwa Kunowie muszą się liczyć z wieloma kontrolami ze strony urzędników.
–Ubiegły rok był bardzo obfity w różne kontrole. Kontrolował nas sanepid, Inspekcja Weterynaryjna ze względu na to że wytłoki stanowią dodatek do karmy dla zwierząt, Urząd Miar i Wag kontrolował ilość soku w butelkach i kartonach, jednostka certyfikująca sprawdzała zawartość pestycydów w roślinach, a Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlu Artykułami Rolno-Spożywczymi sprawdzał czy oznaczenia na etykietach i kartonach są zgodne z przepisami i ich zawartością - wyjaśnia Teresa Kuna. Certyfikat gospodarstwa ekologicznego Kunowie otrzymają za dwa lata. Teraz mogą liczyć na dodatkowe płatności z ARiMR do upraw sadowniczych w okresie konwersji w wysokości 1882 zł/ha. Prowadzeniem całej dokumentacji związanej z tłocznią i gospodarstwem Teresa Kuna zajmuje się sama. Jedynie podczas rozliczeń z Urzędem Skarbowym korzystają z pomocy księgowej.

Lubowidzkie eko soki

Jako pierwsza do przekształcenia na ekologiczną została zgłoszona uprawa 5 ha malin, a rok później zrobili kolejny krok i zadecydowali o ekologicznej uprawie 10 ha porzeczki czarnej. W uprawie ekologicznej malin norma obsady roślin to 4000 sztuk/ha, porzeczki2000 sztuk/ha. Ponieważ obecnie gospodarstwo jest  w okresie konwersji to owoce do produkcji ekologicznych soków muszą  kupować od ekorolników z całej Polski.
– Szukaniem gospodarstw ekologicznych zajmuje się mój mąż Dariusz. Wykazy znajduje na stronach internetowych jednostek certyfikujących. Ekomaliny kupujemy na  Warmii, pomidory pochodzą z kielecczyzny, pigwowiec japoński z Pomorza, a aronia z  województwa łódzkiego - tłumaczy producentka.
Owoce do gospodarstwa przywozi Dariusz Kuna własnym transportem. Koszt zakupu 1 kg ekoowoców jest wyższy o 50% -100% niż koszt zakupu owoców pochodzących z gospodarstw konwencjonalnych.
– Jeden kg ekomalin w 2018 roku kosztował ok. 6 zł, a 1 kg malin z konwencji kosztował 3,70 zł. Z kolei ekopomidory kupowaliśmy po ok. 1,30 za kg, gdzie konwencjonalne pomidory kosztowały ok. 0,80 zł za kg. Zazwyczaj kupujemy kilka ton ekologicznych owoców z każdego gatunku - opowiada  Teresa Kuna. Częstotliwość zakupu surowców zależy od ich dostępności oraz zapotrzebowania klientów na poszczególne smaki soków.

Owocowe zbiory

Kunowie zbiory owoców z własnego gospodarstwa zaczynają na początku lipca i kończą wraz z pierwszymi przymrozkami. Plony owoców z upraw ekologicznych mogą się wahać od 1 do 5 t/ha.
– Przy zbiorze owoców pracujemy rodzinnie, ale zdarza się, że zatrudniamy także pracowników sezonowych. Zbiory prowadzimy sukcesywnie w miarę dojrzewania owoców, klika razy w tygodniu. Kończymy je kiedy temperatura spada poniżej -2°C - wyjaśnia Kuna.
Z pola owoce przewożone są do tłoczni, gdzie wyciskany jest sok. Najpierw 50-70 kg owoców trafia do kosza zasypowego skąd transportowane są na podajnik z myjką. W kolejnym etapie owoce są rozdrabniane i przechodzą przez prasę, gdzie wyciskany jest sok, który trafia do pasteryzatora, a wytłoki do specjalnego pojemnika.
– Proces tłoczenia pełnego kosza zasypowego trwa ok. kilku minut. Sok pasteryzujemy w temperaturze 80°C przez ok. 30 sekund - mówi producentka. Dzięki pasteryzacji soki mogą być przechowywane w butelkach przez cały rok. Ten proces konserwacji soków nie niszczy zawartych w nim witamin i minerałów oraz nie zmienia jego smaku.
– Tłoczeniem, rozlewaniem, etykietowaniem i pakowaniem zajmujemy się sami z mężem oraz synem. Z 1 kg malin możemy wytłoczyć 0,6-0,7 l soku, z 1 kg pigwowca otrzymujemy 0,5 l soku, a z 1 kg pomidorów ok. 0,8 l soku przecierowego. W ubiegłym roku wyprodukowaliśmy ponad 10 700 butelek soków ekologicznych o pojemności 300 ml, co dało ponad 3,2 tys. litrów wszystkich ekosoków - opowiada Teresa Kuna. Dodaje również, że na 70%  ceny wszystkich soków składają się koszty jego produkcji, np. koszt litra soku z ekomalin to ok. 9 zł. Ta cena obejmuje tylko koszt zakupu owoców. Ponadto dochodzi koszt robocizny, energii elektrycznej, gazu do pasteryzatora i koszt opakowań. Butelki do gospodarstwa Kunów dostarczane są na paletach po 3971 sztuk. Cena jednej butelki z zakrętką typu twist off to 0,40 gr netto.
Soki i syropy z owoców ekologicznych i konwencjonalnych można zakupić bezpośrednio w gospodarstwie rodziny Kunów, w sklepach ze zdrową żywnością m.in. w Warszawie i Łodzi, a także w małych sklepikach osiedlowych. Producentka dodaje, że prowadzą także sprzedaż wysyłkową na teren całego kraju. Cena poszczególnych soków i syropów jest zależna od ilości kupowanych produktów.

Przyszłość ekosoków

Po zakończeniu okresu konwersji i otrzymaniu certyfikatu gospodarstwa ekologicznego Kunowie będą mogli produkować ekosoki z własnych owoców. Chcą także poszerzyć swój asortyment o kolejne smaki i nowe produkty. Obecnie jedyną rzeczą, która ich w tym ogranicza jest powierzchnia magazynowa, przez co chcą wybudować dodatkowe pomieszczenia produkcyjne. Planują także zwiększyć powierzchnię nasadzeń i kupić materiał nasadzeniowy.
– Na zakup sadzonek skorzystaliśmy z dofinansowania w 2018 roku, ale teraz musimy je kupić z własnych środków. Przepisy  dopuszczają możliwość zakupu sadzonek konwencjonalnych w przypadku, kiedy nie ma na rynku sadzonek ekologicznych. W takiej sytuacji wymagane jest uzyskanie pozytywnej decyzji WIORIN-u - dodaje Teresa Kuna.

dkd

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: nieznaczny wzrost cen świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Obecnie gospodarstwo Teresy i Dariusza Kunów jest w okresie konwersji
Przed każdym tłoczeniem soków jest sprawdzany stan techniczny prasy
Linia soków wytworzonych na bazie ekologicznych owoców
Linia soków wytworzonych na bazie ekologicznych owoców
Linia soków wytworzonych na bazie ekologicznych owoców

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody