Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Hiszpańska odporność na zasolenie

25.02.2021

Drukuj

Hiszpańska odporność na zasolenie

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W warunkach hiszpańskich już 20% gleb jest nadmiernie zasolonych. Rozwiązaniem może być uprawa odmian tolerancyjnych na te niekorzystne warunki. Pod lupę poszedł rzodkiewnik pospolity – roślina bardzo często wykorzystywana do badań laboratoryjnych i już nie pierwszy raz w doświadczeniach dotyczących suszy czy zasolenia. Na poziomie genowym naukowcy skupili się na genach tempranillo (TEM, "temprano" po hiszpańsku oznacza "wcześnie"). Wykazali, że rośliny w warunkach zasolonej gleby z normalnym poziomem tych genów nie kwitną i nie wydają nasion. Zmutowane natomiast, o obniżonym poziomie TEN zakwitały i wydawały nasiona wcześniej, niż miałoby to miejsce w normalnych warunkach (na zdjęciu rośliny po prawej stronie z zaznaczonymi na niebiesko kwiatami).
Dodatkowo badacze stwierdzili, że liście roślin z niedoborem TEN później się starzeją, bo maleje w nich poziom kwasu jasmonowego, hormonu starzenia. Jednocześnie gromadzą one więcej prekursorów witaminy E, które działają jako przeciwutleniacze w warunkach stresu solnego, co prowadzi do wolniejszej degradacji fotosyntetycznych pigmentów liści, które zmieniają kolor z zielonego na żółty.
Hiszpańscy naukowcy badają teraz ryż pod kątem roli genów TEM w tolerancji na zasolenie. Ryż jest bowiem ważną rośliną uprawną w tym kraju i dość wrażliwą na zasolenie środowiska.

jd, fot. CRAG Institute

Widziałeś już nasze video "Webinarium Bydło Mleczne: Nowoczesna obora i wyposażenie"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody