StoryEditor

Hiszpańska odporność na zasolenie

Naukowcy z hiszpańskiego instytutu CRAG zwracają uwagę na problem zasolenia gleby w swoim kraju, który powiększa się nie tylko na skutek intensywnego nawożenia upraw, ale też większego odparowania wody przez coraz dotkliwsze upały i susze.
25.02.2021., 14:02h
W warunkach hiszpańskich już 20% gleb jest nadmiernie zasolonych. Rozwiązaniem może być uprawa odmian tolerancyjnych na te niekorzystne warunki. Pod lupę poszedł rzodkiewnik pospolity – roślina bardzo często wykorzystywana do badań laboratoryjnych i już nie pierwszy raz w doświadczeniach dotyczących suszy czy zasolenia. Na poziomie genowym naukowcy skupili się na genach tempranillo (TEM, "temprano" po hiszpańsku oznacza "wcześnie"). Wykazali, że rośliny w warunkach zasolonej gleby z normalnym poziomem tych genów nie kwitną i nie wydają nasion. Zmutowane natomiast, o obniżonym poziomie TEN zakwitały i wydawały nasiona wcześniej, niż miałoby to miejsce w normalnych warunkach (na zdjęciu rośliny po prawej stronie z zaznaczonymi na niebiesko kwiatami).
Dodatkowo badacze stwierdzili, że liście roślin z niedoborem TEN później się starzeją, bo maleje w nich poziom kwasu jasmonowego, hormonu starzenia. Jednocześnie gromadzą one więcej prekursorów witaminy E, które działają jako przeciwutleniacze w warunkach stresu solnego, co prowadzi do wolniejszej degradacji fotosyntetycznych pigmentów liści, które zmieniają kolor z zielonego na żółty.
Hiszpańscy naukowcy badają teraz ryż pod kątem roli genów TEM w tolerancji na zasolenie. Ryż jest bowiem ważną rośliną uprawną w tym kraju i dość wrażliwą na zasolenie środowiska.

jd, fot. CRAG Institute
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 17:02