IUNG bada odmiany dla rolnictwa ekologicznego

EDO kojarzy się zapewne wielu osobom z dawną nazwą Tokio. To jednak porównanie bardzo odległe, zarówno ze względu na dystans, jak i rzeczywiste znaczenie tego skrótu. Oznacza on bowiem Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe, którego koordynatorem w kraju jest IUNG – PIB.
System ekologiczny jest to zrównoważony sposób gospodarowania bazujący na środkach naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie. W systemie tym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków do pasz. W produkcji roślinnej prowadzonej zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego kluczowe znaczenie mają dwa elementy agrotechniki: płodozmian i dobór odmian.
Podstawowym celem Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego(EDO) jest ocena przydatności odmian różnych grup roślin do uprawy w warunkach produkcji ekologicznej. Założenia oraz organizacja bazy badawczej systemu EDO zostały stworzone w 2018 r. we współpracy z Centralnym Ośrodkiem Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej (COBORU). Pierwsze badania w ramach systemu EDO obejmowały ocenę odmian zbóż jarych: pszenicy, jęczmienia i owsa. W kolejnych latach planowane jest zwiększenie zakresu gatunków objętych badaniami oraz liczby punktów doświadczalnych (patrz wykazy).


Podstawowym celem Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego(EDO) jest ocena przydatności odmian różnych grup roślin do uprawy w warunkach produkcji ekologicznej. Założenia oraz organizacja bazy badawczej systemu EDO zostały stworzone w 2018 r. we współpracy z Centralnym Ośrodkiem Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej (COBORU). Pierwsze badania w ramach systemu EDO obejmowały ocenę odmian zbóż jarych: pszenicy, jęczmienia i owsa. W kolejnych latach planowane jest zwiększenie zakresu gatunków objętych badaniami oraz liczby punktów doświadczalnych (patrz wykazy).