Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nawozy zmieniają odczyn gleby

27.01.2021

Drukuj

Nawozy zmieniają odczyn gleby

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Oddziaływanie nawozów mineralnych na odczyn gleby jest zjawiskiem dość złożonym, wymagającym uwzględnienia kilku ważnych czynników:
  • składu chemicznego nawozu, w tym obecności i zawartości składników podlegających utlenieniu w glebie;
  • procesów transformacji w glebie składników mineralnych wprowadzonych w nawozach;
  • mechanizmu pobierania składników, a także salda kationów/anionów.
Pierwsza grupa czynników odnosi się do składników nawozów i ich potencjalnego oddziaływania na odczyn gleby. Ze względu na potencjał zakwaszający nawozów, można je podzielić na 3 grupy. W pierwszej znajdują się nawozy azotowe amonowe, amidowe oraz siarka elementarna. Składniki zawarte w tych nawozach w trakcie przemian w glebie prowadzą do produkcji netto protonów (H+). Formą azotu, która ulega utlenieniu (nitryfikacji) w glebie, jest kation amonowy. Produktami tej reakcji, jak przedstawiono poniżej, są cząsteczka jonu azotanowego i dwa protony:

NH4+ + 2,5O2 → NO3- + 2H+ + 2H2O

r e k l a m a

W ten schemat przemian wpisują się także nawozy amidowe, gdyż produktem hydrolizy mocznika jest właśnie kation amonowy.

Więcej nie tylko o zakwaszającym działaniu nawozów mineralnych przeczytasz w lutowym wydaniu „top agrar Polska”.

Polecany artykuł

Postaw na zimowe wapnowanie gleby



jd, fot. Sierszeńska

Widziałeś już nasze video "Zapraszamy na seminaria uprawowe 2021!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kontrowersyjna ustawa zablokuje inwestycje na wsi? Teraz wszystko w rękach Senatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody