StoryEditor

Nowe zagrożenia dla upraw kukurydzy w Europie

Bakteryjne więdnięcie kukurydzy, którego sprawcą jest bakteria Pantoea stewartii ssp. stewartii (syn. Erwinia stewartii (Smith) Dye) to nowe zagrożenie dla upraw kukurydzy w Europie.
22.08.2018., 13:08h
Bakteria Pantoea stewartii ssp. stewartii występuje w Ameryce Północnej (USA, Kanada, Meksyk,), Środkowej (Kostaryka i Portoryko) i Południowej (Argentyna, Boliwia, Gujana i Peru), Afryce (Benin, Togo) i Azji (Filipiny, Indie, Korea i Malezja). Była też notowana w kilku krajach europejskich, lecz obecnie występuje tylko na Ukrainie i we Włoszech, gdzie w maju 2018 r. wykryto dwa kolejne jej ogniska. W Ameryce Północnej głównym wektorem patogenu są chrząszcze z gatunku Chaetocnema pulicaria (Coleoptera, Chrysomelidae).

W 2013 r. przechwycono we Włoszech porażone przez bakterię nasiona kukurydzy pochodzące z Polski. Producent nasion wyprodukował go z materiału zakupionego w 2007 r. we Francji i rozmnażał we własnym gospodarstwie. Nasiona pochodzące z porażonej partii przeznaczono na paszę dla zwierząt. Wszystkie inne partie nasion kukurydzy z tego gospodarstwa przebadano na obecność P. stawartii ssp. stewartii i uznane za wolne od patogenu. W trakcie badań prowadzonych przez PIORiN od 2012 r. w próbkach nasion kukurydzy wyprodukowanego na terytorium Polski nie stwierdzono występowania tej bakterii.

Najważniejszym żywicielem bakterii jest kukurydza (...
Pozostało 41% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 01:13