Jesteś w strefie Premium
Jak stosować azot – zalecenia po naszym webinarium
Tym razem pokusiliśmy się o nietypową formułę spotkania z naszym ekspertem prof. Schönbergerem. Krótszy wykład i długa sesja pytań i odpowiedzi. Jakie najważniejsze wnioski płyną z oceny sytuacji na polach?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są szacunkowe ilości azotu mobilnego na różnych glebach
- Ile podać azotu w drugiej dawce na różnych glebach w zależności od planowanego plonu.
Pierwszy czynnik, który ma wpływ na najbliższe tygodnie to spóźniona wiosna. Choć słowo "spóźniona" ma sens jedynie w stosunku do ostatnich kilkunastu lat. Tak naprawdę wiosna przyszła w normalnym terminie.
– Rozpoczęcie wegetacji dopiero pod koniec marca powoduje, że później zaczną się zabiegi regulacji łanu zbóż – powiedział prof. Schönberger – niezależny doradca z firmy N.U. Agrar. Jednak choć wiosna na dobre zaczęła się dopiero teraz, to pierwsza, startowa dawka azotu powinna być już zastosowana 2–3 tygodnie temu. Teraz należy myśleć o drugiej dawce.
– Termin podania azotu oraz jego forma zależą w dużym stopniu od stanu plantacji. Na tych wybujałych i gęstych nie należy się spieszyć lub podać azot stabilizowany, tak aby zadziałał on w fazie BBCH 30/31 (początek strzelania w źdźbło). Tam, gdzie konieczne jest pobudzenie krzewienia, np. na pszenicy sianej po buraku trzeba dać już teraz azot saletrzany – tłumaczył ekspert. Dodał, że problemem tego roku jest szacowanie azotu mobilnego, który uwalnia się z mineralizacji materii organicznej.
– Rozpoczęcie wegetacji dopiero pod koniec marca powoduje, że później zaczną się zabiegi regulacji łanu zbóż – powiedział prof. Schönberger – niezależny doradca z firmy N.U. Agrar. Jednak choć wiosna na dobre zaczęła się dopiero teraz, to pierwsza, startowa dawka azotu powinna być już zastosowana 2–3 tygodnie temu. Teraz należy myśleć o drugiej dawce.
– Termin podania azotu oraz jego forma zależą w dużym stopniu od stanu plantacji. Na tych wybujałych i gęstych nie należy się spieszyć lub podać azot stabilizowany, tak aby zadziałał on w fazie BBCH 30/31 (początek strzelania w źdźbło). Tam, gdzie konieczne jest pobudzenie krzewienia, np. na pszenicy sianej po buraku trzeba dać już teraz azot saletrzany – tłumaczył ekspert. Dodał, że problemem tego roku jest szacowanie azotu mobilnego, który uwalnia się z mineralizacji materii organicznej.
Na skutek długotrwałych chłodów i wysycenia gleby wodą, a więc warunków beztlenowych bakterie mineralizujące i nitryfikujące działały słabiej i rośliny mogły cierpieć na niedobór azotu, zwłaszcza na stanowiskach, gdzie go nie podano lub podano go za mało. Sytuacja taka jednak jest wskazana na plantacjach nadmiernie rozkrzewionych z wczesnych siewów. Ile zatem azotu mobilnego uwolni się w najbliższych dniach z materii organicznej gleby? Ekspert ocenia te ilości w zależności od gleby. Na stanowiskach o dobrej strukturze dla pszenicy jest to:
Inaczej wygląda sytuacja na polach, gdzie struktura jest zła, zwykle gleba zbita. Tam azotu mobilnego uwolni się mniej, ponieważ jest w glebie mniej tleny dla bakterii nitryfikujących i mineralizujących. Profesor ocenia te ilości na:
Wymienione wyżej szacunkowe ilości azotu pozwolą wyliczyć drugą dawkę azotu. W tym celu od całkowitego zapotrzebowania na wyprodukowanie założonej ilości plonu (plon razy jednostkowe pobranie dla upraw, np. z programu azotanowego) odejmuje się azot zastosowany jesienią, azot mineralny z wyników analiz glebowych lub z szacowania, azot podany w pierwszej dawce oraz połowę wyżej wymienionej ilości azotu mobilnego. Dla różnych gleb wg wyliczeń szacunkowych eksperta są to dawki dla pszenicy:
- gleby piaszczyste, 30 punktów glebowych (ok. V klasa): po rzepaku 55 kg/ha, po zbożach 20 kg/ha, po kukurydzy 30 kg/ha, po buraku 45 kg/ha, po strączkowych 65 kg/ha;
- stanowiska deluwialne, 45 punktów glebowych (ok. IV klasa): po rzepaku 70 kg/ha, po zbożach 35 kg/ha, po kukurydzy 45 kg/ha, po buraku 60 kg/ha, po strączkowych 90 kg/ha;
- gleby lessowe, 80 punktów glebowych (ok. II klasa): po rzepaku 110 kg/ha, po zbożach 70 kg/ha, po kukurydzy 80 kg/ha, po buraku 100 kg/ha, po strączkowych 130 kg/ha;
- gleby ilaste, 50 punkty glebowych (ok. III klasa): po rzepaku 90 kg/ha, po zbożach 40 kg/ha, po kukurydzy 50 kg/ha, po buraku 80 kg/ha, po strączkowych 110 kg/ha.
Inaczej wygląda sytuacja na polach, gdzie struktura jest zła, zwykle gleba zbita. Tam azotu mobilnego uwolni się mniej, ponieważ jest w glebie mniej tleny dla bakterii nitryfikujących i mineralizujących. Profesor ocenia te ilości na:
- gleby piaszczyste: po rzepaku 45 kg/ha, po zbożach 15 kg/ha, po kukurydzy 25 kg/ha, po buraku 30 kg/ha, po strączkowych 50 kg/ha;
- stanowiska deluwialne: po rzepaku 50 kg/ha, po zbożach 25 kg/ha, po kukurydzy 30 kg/ha, po buraku 45 kg/ha, po strączkowych 55 kg/ha;
- gleby lessowe: po rzepaku 65 kg/ha, po zbożach 50 kg/ha, po kukurydzy 55 kg/ha, po buraku 60 kg/ha, po strączkowych 85 kg/ha;
- gleby ilaste: po rzepaku 55 kg/ha, po zbożach 30 kg/ha, po kukurydzy 35 kg/ha, po buraku 50 kg/ha, po strączkowych 65 kg/ha.
Wymienione wyżej szacunkowe ilości azotu pozwolą wyliczyć drugą dawkę azotu. W tym celu od całkowitego zapotrzebowania na wyprodukowanie założonej ilości plonu (plon razy jednostkowe pobranie dla upraw, np. z programu azotanowego) odejmuje się azot zastosowany jesienią, azot mineralny z wyników analiz glebowych lub z szacowania, azot podany w pierwszej dawce oraz połowę wyżej wymienionej ilości azotu mobilnego. Dla różnych gleb wg wyliczeń szacunkowych eksperta są to dawki dla pszenicy:
- gleby piaszczyste: zakładany plon 60 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 55 kg/ha, to trzeba podać 60 kg/ha;
- stanowiska deluwialne: zakładany plon 80 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 60 kg/ha, to trzeba podać 75 kg/ha;
- gleby lessowe: zakładany plon 90 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 60 kg/ha, to trzeba podać 60 kg/ha;
- gleby ilaste: zakładany plon 60 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 70 kg/ha, to trzeba podać 80 kg/ha
Więcej informacji oraz odpowiedzi na najważniejsze pytania w majowym wydaniu "top agrar Polska".
tcz
tcz
Przeczytaj również
azot mobilnydruga dawka azotunawożenienawozenie azotemprof. Hansgeorg Schonebergeruprawauprawa pszenicywebinarium uprawowe
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora