Reklama zniknie za 11 sekund

Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Uprawa>

Jak stosować azot – zalecenia po naszym webinarium

Tym razem pokusiliśmy się o nietypową formułę spotkania z naszym ekspertem prof. Schönbergerem. Krótszy wykład i długa sesja pytań i odpowiedzi. Jakie najważniejsze wnioski płyną z oceny sytuacji na polach?

Tomasz Czubiński2 kwietnia 2021, 13:49

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie są szacunkowe ilości azotu mobilnego na różnych glebach
  • Ile podać azotu w drugiej dawce na różnych glebach w zależności od planowanego plonu.
Pierwszy czynnik, który ma wpływ na najbliższe tygodnie to spóźniona wiosna. Choć słowo "spóźniona" ma sens jedynie w stosunku do ostatnich kilkunastu lat. Tak naprawdę wiosna przyszła w normalnym terminie.

– Rozpoczęcie wegetacji dopiero pod koniec marca powoduje, że później zaczną się zabiegi regulacji łanu zbóż – powiedział prof. Schönberger – niezależny doradca z firmy N.U. Agrar. Jednak choć wiosna na dobre zaczęła się dopiero teraz, to pierwsza, startowa dawka azotu powinna być już zastosowana 2–3 tygodnie temu. Teraz należy myśleć o drugiej dawce.

– Termin podania azotu oraz jego forma zależą w dużym stopniu od stanu plantacji. Na tych wybujałych i gęstych nie należy się spieszyć lub podać azot stabilizowany, tak aby zadziałał on w fazie BBCH 30/31 (początek strzelania w źdźbło). Tam, gdzie konieczne jest pobudzenie krzewienia, np. na pszenicy sianej po buraku trzeba dać już teraz azot saletrzany – tłumaczył ekspert. Dodał, że problemem tego roku jest szacowanie azotu mobilnego, który uwalnia się z mineralizacji materii organicznej.

Na skutek długotrwałych chłodów i wysycenia gleby wodą, a więc warunków beztlenowych bakterie mineralizujące i nitryfikujące działały słabiej i rośliny mogły cierpieć na niedobór azotu, zwłaszcza na stanowiskach, gdzie go nie podano lub podano go za mało. Sytuacja taka jednak jest wskazana na plantacjach nadmiernie rozkrzewionych z wczesnych siewów. Ile zatem azotu mobilnego uwolni się w najbliższych dniach z materii organicznej gleby? Ekspert ocenia te ilości w zależności od gleby. Na stanowiskach o dobrej strukturze dla pszenicy jest to:
  • gleby piaszczyste, 30 punktów glebowych (ok. V klasa): po rzepaku 55 kg/ha, po zbożach 20 kg/ha, po kukurydzy 30 kg/ha, po buraku 45 kg/ha, po strączkowych 65 kg/ha;
  • stanowiska deluwialne, 45 punktów glebowych (ok. IV klasa): po rzepaku 70 kg/ha, po zbożach 35 kg/ha, po kukurydzy 45 kg/ha, po buraku 60 kg/ha, po strączkowych 90 kg/ha;
  • gleby lessowe, 80 punktów glebowych (ok. II klasa): po rzepaku 110 kg/ha, po zbożach 70 kg/ha, po kukurydzy 80 kg/ha, po buraku 100 kg/ha, po strączkowych 130 kg/ha;
  • gleby ilaste, 50 punkty glebowych (ok. III klasa): po rzepaku 90 kg/ha, po zbożach 40 kg/ha, po kukurydzy 50 kg/ha, po buraku 80 kg/ha, po strączkowych 110 kg/ha.

Inaczej wygląda sytuacja na polach, gdzie struktura jest zła, zwykle gleba zbita. Tam azotu mobilnego uwolni się mniej, ponieważ jest w glebie mniej tleny dla bakterii nitryfikujących i mineralizujących. Profesor ocenia te ilości na:
  • gleby piaszczyste: po rzepaku 45 kg/ha, po zbożach 15 kg/ha, po kukurydzy 25 kg/ha, po buraku 30 kg/ha, po strączkowych 50 kg/ha;
  • stanowiska deluwialne: po rzepaku 50 kg/ha, po zbożach 25 kg/ha, po kukurydzy 30 kg/ha, po buraku 45 kg/ha, po strączkowych 55 kg/ha;
  • gleby lessowe: po rzepaku 65 kg/ha, po zbożach 50 kg/ha, po kukurydzy 55 kg/ha, po buraku 60 kg/ha, po strączkowych 85 kg/ha;
  • gleby ilaste: po rzepaku 55 kg/ha, po zbożach 30 kg/ha, po kukurydzy 35 kg/ha, po buraku 50 kg/ha, po strączkowych 65 kg/ha.

Wymienione wyżej szacunkowe ilości azotu pozwolą wyliczyć drugą dawkę azotu. W tym celu od całkowitego zapotrzebowania na wyprodukowanie założonej ilości plonu (plon razy jednostkowe pobranie dla upraw, np. z programu azotanowego) odejmuje się azot zastosowany jesienią, azot mineralny z wyników analiz glebowych lub z szacowania, azot podany w pierwszej dawce oraz połowę wyżej wymienionej ilości azotu mobilnego. Dla różnych gleb wg wyliczeń szacunkowych eksperta są to dawki dla pszenicy:
  • gleby piaszczyste: zakładany plon 60 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 55 kg/ha, to trzeba podać 60 kg/ha;
  • stanowiska deluwialne: zakładany plon 80 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 60 kg/ha, to trzeba podać 75 kg/ha;
  • gleby lessowe: zakładany plon 90 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 60 kg/ha, to trzeba podać 60 kg/ha;
  • gleby ilaste: zakładany plon 60 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 70 kg/ha, to trzeba podać 80 kg/ha

Chcesz obejrzeć nasze webinarium azotowe? Możesz zyskać do niego dostęp TUTAJ!



Więcej informacji oraz odpowiedzi na najważniejsze pytania w majowym wydaniu "top agrar Polska".
tcz


Picture of the author
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)