Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak stosować azot – zalecenia po naszym webinarium

02.04.2021

Drukuj

Jak stosować azot – zalecenia po naszym webinarium

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp
Pierwszy czynnik, który ma wpływ na najbliższe tygodnie to spóźniona wiosna. Choć słowo "spóźniona" ma sens jedynie w stosunku do ostatnich kilkunastu lat. Tak naprawdę wiosna przyszła w normalnym terminie.

– Rozpoczęcie wegetacji dopiero pod koniec marca powoduje, że później zaczną się zabiegi regulacji łanu zbóż – powiedział prof. Schönberger – niezależny doradca z firmy N.U. Agrar. Jednak choć wiosna na dobre zaczęła się dopiero teraz, to pierwsza, startowa dawka azotu powinna być już zastosowana 2–3 tygodnie temu. Teraz należy myśleć o drugiej dawce.

– Termin podania azotu oraz jego forma zależą w dużym stopniu od stanu plantacji. Na tych wybujałych i gęstych nie należy się spieszyć lub podać azot stabilizowany, tak aby zadziałał on w fazie BBCH 30/31 (początek strzelania w źdźbło). Tam, gdzie konieczne jest pobudzenie krzewienia, np. na pszenicy sianej po buraku trzeba dać już teraz azot saletrzany – tłumaczył ekspert. Dodał, że problemem tego roku jest szacowanie azotu mobilnego, który uwalnia się z mineralizacji materii organicznej.

Polecany artykuł

Zmiany na stanowiskach dwóch ważnych instytucji – COBORU i IHAR – PIB

Na skutek długotrwałych chłodów i wysycenia gleby wodą, a więc warunków beztlenowych bakterie mineralizujące i nitryfikujące działały słabiej i rośliny mogły cierpieć na niedobór azotu, zwłaszcza na stanowiskach, gdzie go nie podano lub podano go za mało. Sytuacja taka jednak jest wskazana na plantacjach nadmiernie rozkrzewionych z wczesnych siewów. Ile zatem azotu mobilnego uwolni się w najbliższych dniach z materii organicznej gleby? Ekspert ocenia te ilości w zależności od gleby. Na stanowiskach o dobrej strukturze dla pszenicy jest to:
  • gleby piaszczyste, 30 punktów glebowych (ok. V klasa): po rzepaku 55 kg/ha, po zbożach 20 kg/ha, po kukurydzy 30 kg/ha, po buraku 45 kg/ha, po strączkowych 65 kg/ha;
  • stanowiska deluwialne, 45 punktów glebowych (ok. IV klasa): po rzepaku 70 kg/ha, po zbożach 35 kg/ha, po kukurydzy 45 kg/ha, po buraku 60 kg/ha, po strączkowych 90 kg/ha;
  • gleby lessowe, 80 punktów glebowych (ok. II klasa): po rzepaku 110 kg/ha, po zbożach 70 kg/ha, po kukurydzy 80 kg/ha, po buraku 100 kg/ha, po strączkowych 130 kg/ha;
  • gleby ilaste, 50 punkty glebowych (ok. III klasa): po rzepaku 90 kg/ha, po zbożach 40 kg/ha, po kukurydzy 50 kg/ha, po buraku 80 kg/ha, po strączkowych 110 kg/ha.

Inaczej wygląda sytuacja na polach, gdzie struktura jest zła, zwykle gleba zbita. Tam azotu mobilnego uwolni się mniej, ponieważ jest w glebie mniej tleny dla bakterii nitryfikujących i mineralizujących. Profesor ocenia te ilości na:
  • gleby piaszczyste: po rzepaku 45 kg/ha, po zbożach 15 kg/ha, po kukurydzy 25 kg/ha, po buraku 30 kg/ha, po strączkowych 50 kg/ha;
  • stanowiska deluwialne: po rzepaku 50 kg/ha, po zbożach 25 kg/ha, po kukurydzy 30 kg/ha, po buraku 45 kg/ha, po strączkowych 55 kg/ha;
  • gleby lessowe: po rzepaku 65 kg/ha, po zbożach 50 kg/ha, po kukurydzy 55 kg/ha, po buraku 60 kg/ha, po strączkowych 85 kg/ha;
  • gleby ilaste: po rzepaku 55 kg/ha, po zbożach 30 kg/ha, po kukurydzy 35 kg/ha, po buraku 50 kg/ha, po strączkowych 65 kg/ha.

Wymienione wyżej szacunkowe ilości azotu pozwolą wyliczyć drugą dawkę azotu. W tym celu od całkowitego zapotrzebowania na wyprodukowanie założonej ilości plonu (plon razy jednostkowe pobranie dla upraw, np. z programu azotanowego) odejmuje się azot zastosowany jesienią, azot mineralny z wyników analiz glebowych lub z szacowania, azot podany w pierwszej dawce oraz połowę wyżej wymienionej ilości azotu mobilnego. Dla różnych gleb wg wyliczeń szacunkowych eksperta są to dawki dla pszenicy:
  • gleby piaszczyste: zakładany plon 60 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 55 kg/ha, to trzeba podać 60 kg/ha;
  • stanowiska deluwialne: zakładany plon 80 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 60 kg/ha, to trzeba podać 75 kg/ha;
  • gleby lessowe: zakładany plon 90 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 60 kg/ha, to trzeba podać 60 kg/ha;
  • gleby ilaste: zakładany plon 60 dt/ha, dawka azotu, dawka startowa wynosiła 70 kg/ha, to trzeba podać 80 kg/ha

Chcesz obejrzeć nasze webinarium azotowe? Możesz zyskać do niego dostęp TUTAJ!



Agrarsklep

Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych

Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych

Płacisz tylko

23,21 zł

Cena regularna 29,00 zł

SPRAWDŹ
Więcej informacji oraz odpowiedzi na najważniejsze pytania w majowym wydaniu "top agrar Polska".
tcz

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody