Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ości mogą ograniczyć skutki stresu termicznego

21.07.2019

Drukuj

Ości mogą ograniczyć skutki stresu termicznego

Artykuł dostępny

Ości kłosów zbóż biorą udział w fotosyntezie. Podobnie jak liście dostarczają do ziarniaków znaczne ilości asymilatów. W przeciwieństwie do liści nie tracą jednak swojej aktywności. W krajach, w których podczas sezonów wegetacyjnych występują cykliczne i silne niedobory wody, tj. Francja, Hiszpania, Włochy, czy poza naszym kontynentem – Australia – uprawia się prawie wyłącznie odmiany ościste pszenic.
Uprawiane w Polsce pszenice różnie radzą sobie w warunkach suszy. Zdecydowanie gorzej formy jare niż ozime. W Krajowym rejestrze odmian w zdecydowanej większości występują typy bezostne. Spośród 123 odmian pszenicy ozimej wpisanych do Krajowego rejestru, jedynie 3 to typowe odmiany ościste: Mewa (1998), Ostka Strzelecka (2006), Ostroga (2008). Wśród 33 odmian pszenicy jarej są tylko dwie odmiany ościste: Ostka Smolicka (2010) i Zadra (2006).

r e k l a m a

Badania nad plonowaniem odmian pszenicy ozimej, w tym ościstej Ostrogi prowadzono w Zakładzie Uprawy Roślin Zbożowych IUNG – PIB w latach 2009–2011. Analiza pogody wykazała, że stresy suszy i wysokich temperatur wystąpiły w roku 2011 w SDOO Węgrze (woj. małopolskie), Chrząstowo (woj. kujawsko-pomorskie), Krzyżewo (woj. podlaskie), Lućmierz (woj. łódzkie) i Cicibór (woj. lubelskie). Susza trwała od kwietnia do czerwca, czyli w fazie największego zapotrzebowania pszenicy ozimej na wodę. W doświadczeniu porównano plon ościstej odmiany pszenicy ozimej Ostroga ze średnim plonem 11 odmian bezostnych (patrz rys. 1.). W poszczególnych lokalizacjach pszenica oścista plonowała na poziomie średniego plonu odmian bezostnych lub nieco powyżej – zwyżka plonu wynosiła ok. 5%...

Cały artykuł przeczytasz w wydaniu 8/2019 „top agrar Polska”. Polecam szczególnie ten materiał ze względu na praktyczną i terminową jego przydatność.
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Dodatki do żywności pod lupą NIK

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody