StoryEditor

Otwarcie nowoczesnej biogazowni typu „Dynamic Biogas”

W Rolniczo-Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Uniwersytetu Poznańskiego w Przybrodzie otwarto 8. października 2019 r. biogazownię 3. generacji, zbudowanej w technologii Dynamic Biogas.
09.10.2019., 12:10h
Biogazownia tego typu przetwarza obornik i odpady z przetwórstwa rolniczego na energię elektryczną i cieplną. Polska technologia i elementy konstrukcyjne pozwalają na przyspieszenie procesu fermentacyjnego o 25% w stosunku do instalacji bazujących na kukurydzy. Nie jest więc konkurencyjna dla polowej produkcji rolniczej.

Ogólne zasady budowy i funkcjonowania tej instalacji omówił prof. dr hab. Jacek Dach z Instytutu Systemów Bioinżynierii UP w Poznaniu. – Biogaz znajduje nieograniczone możliwości wykorzystania w energetyce i posiada ogromny potencjał rozwojowy – podkreślił prelegent. Z kolei prof. dr hab. Jan Pikul, rektor UPP, powiedział podczas uroczystego otwarcia obiektu, że „Biogazownia wpisuje się w kwestie społeczne i ochronę środowiska”.
W otwarciu tej prestiżowej dla województwa i kraju instalacji uczestniczyła także Pani Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz, która stwierdziła że „Budowa tej nowoczesnej, 5 w kraju biogazowni, pozwala produkować tanią i bardzo ekologiczną energię. Cieszę się, że jednym z jej podwykonawców są zakłady Cegielskiego w Poznaniu”.

[Na zdjęciu od lewej: Filip Mazur – Dyrektor R-SGD Przybroda, prof. dr hab. Jan Pikul – Rektor UPP, Jadwiga Emilewicz – Minister Przedsiębiorczości i Technologii, prof. dr hab. Jacek Dach – UPP, Mirosław Michalak – Dynamic Biogas]

Wśród zalet innowacyjnego w Polsce obiektu wymienia się:
* redukcję wydzielania do atmosfery CO2 w ilości 6800 MG
* wykorzystanie do produkcji energii metanu, który również nie zwiększy obciążenia atmosfery tym gazem cieplarnianym
* zainstalowanie silnika kogeneracyjny o mocy 800 kW, który  będzie produkował rocznie energię elektryczną na poziomie 4300 MWh
* roczną produkcję energii cieplnej w ilości 4300 MWh (15 480 GJ)
* docelowa praca w trybie tzw. biogazowni szczytowej, produkującej energię elektryczną w godzinach szczytowego zapotrzebowania, tj. od 6:00 do 21:00
* bardzo wysoką sprawność energetyczną biogazowni na poziomie 97%
* ograniczenie emisji odorów ze składowania i rozprowadzania na polach obornika
* dostarczenie energii cieplnej do ogrzania obiektów gospodarstwa oraz możliwość podłączenia 500–800 lokalnych budynków mieszkalnych do korzystania z tego źródła ciepła, co wyeliminuje efekt zatruwania powietrza (smogu na wsi)
* powstały poferment będzie niemal równoważnym nawozem w porównaniu do obornika.

Jednym z ważniejszych elementów biogazowni jest zbiornik pofermentacyjny wyposażony w opatentowany system pionowego mieszania, który ma zapobiegać tworzeniu się warstwy kożucha, osadów dennych, czy piany. Czas wymiany urządzenia, bez konieczności opróżniania zbiornika i przerywania pracy instalacji wynosi ok. 2 godz. Strategiczną częścią obiektu jest akcelerator biotechnologiczny stanowiący osobny zbiornik. Przed nim znajduje się specjalny mieszalnik i rozdrabniacz dostarczonych komponentów, który pozwala na przyspieszenie procesów fermentacyjnych i zwiększenie wydajności samego akceleratora, w którym zachodzi biohydroliza w środowisko o pH poniżej 4,5. Skraca on także czas fermentacji od 80 do 250% w porównaniu ze standardową biogazownią. Średni czas przebywania substratu w urządzeniu wynosi więc 20–28 dni, zamiast 75. Akcelerator pozwala także na wykorzystanie szerokiej gamy biokomponentów, w tym np. odpady poubojowe, kości, pióra, czy produkty uboczne z przetwórstwa rolno-spożywczego. jednym z charakterystycznych elementów obiektu jest też brak tzw. stałej pochodni, której spalany gaz jest wykorzystany do produkcji energii cieplnej.

Cała instalacja charakteryzuje się modułową konstrukcją, co pozwala na dostarczanie wszystkich komponentów w kilku TIR-ach, skraca czas montażu oraz staje się łatwym produktem eksportowym. Biogzownia w Przybrodzie będzie początkowo pracować głównie na oborniku i gnojowicy uzyskiwanymi ze 100 krów mlecznych z obory R-SZD UP w Poznaniu. Obiekt, po wcześniejszym wylaniu i utwardzeniu się fundamentów betonowych, powstał w ciągu ok. 4 miesięcy i kosztował 9,5 mln zł. Termin zwrotu inwestycji szacuje się na 5 lat.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 19:52