Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Jak sporządzić plan nawożenia?

30.11.2018

Drukuj

Jak sporządzić plan nawożenia?

Artykuł dostępny

W pierwszej kolejności ustalamy średnioroczny stan zwierząt. Jest to konieczne do określenia ilości produkowanego w gospodarstwie nawozu naturalnego. Przykład wyliczenia średniorocznego stanu na podstawie bydła znajduje się pod poniższym linkiem:

Polecany artykuł

Ile azotu pobrały zboża jesienią?



Jak obliczyć średnioroczny stan stada bydła?

Informacje te pozwalają na obliczenie ilości nawozów naturalnych oraz sprawdzenie (a także udowodnienie instytucji kontrolnej) czy mamy wystarczającą ilość użytków rolnych, na których można zastosować całość produkowanego nawozu.
PLANOWANIE SPOSOBU DYSTRYBUCJI NAWOZÓW NATURALNYCH

Zagospodarowanie nawozu na własnych użytkach rolnych

Sonda - powiedz nam co myślisz



Przykładowo mamy gospodarstwo 80 ha użytków rolnych oraz stado krów mlecznych w systemie bezściołowym. Z obliczeń stanu średniorocznego wynika, że mamy:
  • 50 krów mlecznych o wydajności pow. 8 tys. l
  • 5 jałówek cielnych
  • 11,25 jałówek pow. 1. roku
  • 7,5 cieląt do 6. mies.

Ponadto w gospodarstwie utrzymujemy w systemie bezściołowym świnie, które są żywione wg powszechnie uznanej praktyki żywieniowej, polegającej na stosowaniu obniżonej koncentracji białka w dawce pokarmowej wraz z suplementacją syntetycznymi aminokwasami oraz udokumentowany mamy ten fakt, np. poprzez np. posiadanie rachunków za zakup tych dodatków:
  • 10 loch
  • 50 prosiąt do 2 miesiąca
  • 50 warchlaków od 2 do 4 miesiąca
  • 200 tuczników

Poprzez zastosowanie przeliczników produkcji obornika bydlęcego i zawartego w nim azotu obliczamy:
  • krowy: 50 szt. x 16,2 t/rok x 4 kg/t N = 3240 kg/rok N
  • jałówki cielne: 5 szt. x 8,5 t/rok x 3,2 kg/t N = 136 kg/rok N
  • jałówki: 11,25 szt. x 6 t/rok x 2,8 kg/t N = 189 kg/rok N
  • cielęta: 7,5 szt. x 1,6 t/rok 2,8 kg/t N = 33,6 kg/rok N

Suma ilości azotu z obornika wynosi 3598 kg/rok N. Ponieważ chów prowadzony jest w oborze płytkiej, konieczne jest uwzględnienie produkcji gnojówki:
  • krowy: 50 szt. x 8,4 t/rok x 3,8 kg/t N = 1596 kg/rok N
  • jałówki cielne: 5 szt. x 5,4 t/rok x 3,1 kg/t N = 83,7 kg/rok N
  • jałówki: 11,25 szt. x 5,8 t/rok x 2,7 kg/t N = 176,175 kg/rok N
  • cielęta: 7,5 szt. x 1,4 t/rok 3,2 kg/t N = 33,6 kg/rok N

Suma ilości azotu z gnojówki wynosi 1889,475 kg/rok N.

Razem produkcja azotu od bydła w oborniku i gnojówce wynosi 5487,475 kg/rok N.

Dla świń robimy podobne obliczenia, jednak uwzględniamy współczynnik „w”.
  • lochy: 10 szt. x 4,6 t/rok x 4,3 kg/t N x 0,79 „w” = 156,3 kg/rok N
  • prosięta do 2 msc.: 50 szt. x 0,7 t/rok x 2 kg/t N = 70,0 kg/rok N
  • warchlaki 2–4 msc.: 50 szt. x 1,4 t/rok x 2,8 kg/t N x 0,79 „w” = 154,8 kg/rok N
  • tuczniki: 200 szt. x 1,9 t/rok x 4,6 kg/t N x 0,75 „w” = 1311,0 kg/rok N
Razem produkcja azotu od świń w gnojowicy wynosi 1692,1 kg/rok N.

Łączna produkcja azotu w przykładowym gospodarstwie wynosi 5487,475 + 1692,1 = 7179,575 kg/rok N. Dzieląc tę wartość przez 170 kg/ha otrzymujemy wynik 42,2 ha. Oznacza to, że w przykładowym gospodarstwie o powierzchni 80 ha użytków rolnych można teoretycznie zagospodarować całość wyprodukowanych nawozów naturalnych (przy ich przeciętnym stosowaniu co 2 lata na o samo pole). Jeżeli nie wystarcza nam powierzchni użytków rolnych, czyli roczna produkcja azotu ze wszystkich nawozów naturalnych wytwarzanych w gospodarstwie podzielona przez 170 kg/ha przekracza powierzchnię UR to zmuszeni jesteśmy odstąpić cześć nawozów naturalnych. 

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 6 stron.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła – lokalne wzrosty i spadki

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii